İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'a 30 Eylül, 2 Ekim ve 3 Ekim'de, avukatları Selman Alibaş ve Halit Akalp ile görüşme imkanı sağlandığını ve bu hususun tutanağa geçirildiğini bildirdi.

Başsavcılıktan, FETÖ tarafından Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti ile birlikte anayasal düzenini hedef alan 17-25 Aralık yargısal darbe girişimini gerçekleştiren şüpheliler ve irtibatlarının tespitine yönelik soruşturma kapsamında, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

"Avukatlarla görüşme hakkı 5 gün süreyle kısıtlandı"

Şüpheli Metin Topuz hakkında delillerin toplanması ve yakalanabilmesi amacıyla 25 Eylül'de Başsavcılıkça yakalama, gözaltına alma, arama ve el koyma kararı verildiği hatırlatılan açıklamada, bu karar doğrultusunda şüphelinin aynı gün gece saatlerinde Kadıköy'deki evinde yakalandığı aktarıldı. Topuz'un evinde yapılan arama sonucu şüpheliye ait birer Iphone, Samsung ve Blackberry marka cep telefonunun yanı sıra bir sim kart, 3 flash bellek, bir harici disk, bir fotoğraf makinası, bir CD, bir DVD ve bir tablet bilgisayara el konularak incelemelere başlandığı, incelemenin devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, gündeme gelen "avukatlarla görüşme" konusuyla ilgili ise şu bilgilere yer verildi:

"Şüpheli Metin Topuz hakkında 25 Eylül'de verilen 7 günlük gözaltı süresi aynı gün eşi A.Ö.T'ye tebliğ edilmiş, 668 sayılı KHK'nin 3/1-m maddesi gereği 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçundan verilen gözaltı kararı uyarınca şüphelinin avukatlarıyla görüşme hakkı 5 gün süreyle kısıtlanmıştır. 7 günlük gözaltı süresinin dolması ve soruşturma işlemlerinin devam etmesi nedeniyle şüpheli hakkında 2 Ekim'de 3 gün ek gözaltı süresi daha verilmiş olup, bu karar da şüpheli avukatı Selman Alibaş'a aynı gün tebliğ edilmiştir.

Gözaltı sürecinde şüphelinin 30 Eylül, 2 Ekim ve 3 Ekim'de avukatları Selman Alibaş ve Halit Akalp ile görüşme imkanı sağlanmış ve bu husus tutanağa bağlanmıştır. 3 Ekim'de avukatlar Alibaş ve Akalp eşliğinde başlayan şüphelinin ifade işlemi aynı gün saat 23.50'de bitirilmiştir. 4 Ekim'de İstanbul emniyetinden Başsavcılığımıza sevk edilen şüpheli, 'Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, devletin gizli kalması gereken bir kısım askeri ve siyasal bilgileri temin etmek ve FETÖ'ye üye olmak' suçlarından mahkemeye sevk edilmiş, nöbetçi İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimliğince müdafiilerinin katılımıyla sorgu sonrasında tutuklanmıştır."

"Eşi ve avukatı Silivri Cezaevi idaresince arandı"

Açıklamada, şüpheli Metin Topuz'un tutuklandıktan sonra önce Metris'e, sonra ise Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildiği ve halen burada tutuklu bulunduğu bilgisi verilen açıklamada, "Tüm terör suçlarında olduğu gibi şüphelinin de cezaevinde bulunduğu süre içerisinde KHK'nin 6. maddesi uyarınca, aile efradı ve müdafiileri haricinde diğer kişilerle görüşme hakkı kısıtlanmış, ancak haftada bir olan müdafii ve ailesiyle görüşme hakkı tanınmıştır. Gerek aile fertleri gerekse avukatları tarafından herhangi bir görüşme isteğinin gerçekleşmemesi üzerine Başsavcılığımızın talimatıyla 11 Ekim'de eşi A.Ö.T. ve avukatı Selman Alibaş, Silivri Cezaevi idaresi tarafından aranarak gerekli bilgilendirme yapılmış, avukat Alibaş tarafından ziyaretin bugün yapılacağı cevabı alınmıştır." denildi.