İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgüt'nün (FETÖ) avukatlık yapılanması soruşturmasında tutuklanan ve örgüt suçundan tutuklu bulunan eski emniyet müdürlerinin de avukatı olan Sıddık Filiz hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 22 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan 56 sayfalık iddianamede, FETÖ'nün yapısı ve eylemleri anlatıldı.

Sanık Filiz'in, örgütün eylemleri arasında yer alan sözde ''Selam Tevhid Kudüs Terör Örgütü'' soruşturmasında görevli şüpheli polisler ile Tahşiye kumpasında görevli şüpheli polislerin avukatlığını yaptığı belirtilen iddianamede, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in talimatı ile gerçekleştirilen, yetkisiz mahkemece verilen ''salıverme kumpası"nda görev üstlendiği kaydedildi. Filiz'in 22 Temmuz 2014'te yapılan operasyonda gözaltına alınan örgüt şüphelisi polislerin hakimlik sorgusunun kasten geciktirilmesinde rol aldığı, şüphelilerin toplu olarak adliyeden çıkma girişiminde bulunduğu ve yönlendiren avukat olduğu vurgulandı.

Şüphelilerin avukatı Sıddık Filiz'in, 22 Temmuz 2014'te gözaltına alınan şüphelilerin bulunduğu bölüme gelerek, görevli polis memurlarına hitaben yüksek sesle ''şüphelilerin gözaltı süresinin dolduğunu artık hiç kimsenin burada zorla tutamayacağını, serbest kaldıklarını, tutmaya ve engel olmaya çalışılırsa hürriyeti tahdit suçunun işleneceğini ve görevlilerden hesap soracaklarını" beyan ettiği, bu esnada şüphelilerin olanları telefonla kaydederek avukatlarıyla adliyeyi terk etmeye çalıştığı anlatılan iddianamede, adliye çıkış kapısına yönelen şüphelilerin görevli memurlara "Devran dönecek hepinizden hesap soracağız tutuklanacaksınız." şeklinde tehditte bulunduğu anlatıldı. İddianamede, toplananlara mahkemenin devam ettiği hususu açıklanmasına rağmen orada bulunanların merdivenlerden inmeye ve hakaret etmeye devam ettiği belirtildi.

Bunun üzerine hakimlikten şahısların hiçbir suretle dışarıya çıkarılmaması, gerekirse zor kullanılması talimatı alınması üzerine çevik kuvvet şube müdürlüğü personelinin takviyesiyle şahısların çıkış kapısına 20 metre mesafe kala durdurulduğu, bunun üzerine oturma eylemine başladıkları anlatılan iddianamede, bununla ilgili fotoğraflara yer verildi.

- Gülen'in doğum gününde...

İddianamede, İstanbul 29. ve 32. asliye ceza mahkemesince kanuna aykırı verilen tahliyelere ilişkin mahkeme kararlarının uygulanması durumunda toptan tahliye işlemlerinin 27 Nisan 2015 Pazartesi tamamlanacağı belirtilen iddianamede, tahliye gününün 27 Nisan 1941 doğumlu olan örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in doğum gününe geldiği vurgulandı.

Örgüt üyesi olduğu iddia edilen Sıddık Filiz'in örgüt yanlısı olduğu tespit edilen tweetlerine de yer verilen iddianamede, sanık Filiz'in Twitter'da takip ettiği (FETÖ soruşturmasında yargılanan kişiler) kişilere de de değinildi.

İddianamede, sanık Filiz'in, örgütün şifreli mesajlaşma programı "ByLock" ve "KakaoTalk" kullanıcısı olduğu belirtilerek, "ByLock" programına toplam 8 bin 929 kez erişim yaptığının tespit edildiği bildirildi.

Sanık Filiz hakkında beyanda bulunan diğer şüphelilerin ifadelerine de yer verilen iddianamede, şüpheli Fahri Toğa'nın "sohbetlerin yapıldığı avukatlık bürolarından birinin de Avukat Sıddık Filiz olduğu", şüpheli Süleyman Taşbaş'ın "Sıddık Filiz'in örgüte müzahir kurumların ve FETÖ/PDY soruşturma şüphelerinin avukatlığını yaptığı" yönündeki ifadesi dikkati çekti.

Sıddık Filiz ve eşinin Bank Asya'da hesabının bulunduğu, örgüt elebaşısının talimatının ardından hesaplarında artış bulunduğu vurgulanan iddianamede, "Selam Tevhid'de kumpas" dosyasının firari şüphelilerinin de Filiz'in avukatlık ofisinde saklandığı iddia edildi.

İddianamede, sanık Sıddık Filiz'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işlediği gerekçesiyle 9 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianame, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sanık Sıddık Filiz'in yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.