ANKARA (AA) - AYLİN SIRIKLI DAL/TANJU ÖZKAYA - Başkentte bir villada FETÖ firarisi Adil Öksüz başkanlığındaki darbe hazırlık toplantılarına katıldığı, evdeki parmak izlerinden ortaya çıkan ve dört gün önce tutuklanan FETÖ'nün "Hava Kuvvetleri Komutanlığı sözleşmeli subaylar imamı" Birol Kurubaş ifadesinde, "imam" olduğunu kabul ederken, darbeye hazırlık toplantılarına katılmadığını öne sürdü.

Darbe girişiminin ardından firar eden ve İstanbul'da 4 Kasım 2017'de yakalanan Kurubaş, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince 17 Kasım 2017'de tutuklandı.

Kurubaş ifadesinde, örgütün sözde İzmir bölge sorumlusu "Osman" kod adlı Ahmet Numan Akpınar, sözde Ankara bölge sorumlusu "Alparslan" kod adlı Levent Çakmaktepe ile örgütün bir başka üstdüzey yöneticisi "Naci" kod adlı Gürdal Türkekurban'ı fotoğraflarından teşhis etti.

Üniversiteden mezun olduktan sonra 1998'de kapatılan İstanbul FEM Dershanesi'nde coğrafya öğretmeni olarak çalışmaya başladığını belirten Kurubaş, 2009'da ise kapatılan İzmir Yamanlar Koleji'nde öğretmenliğe devam ettiğini anlattı.

Kurubaş, 2014'te mesleği bırakarak, bir pazarlama şirketinin görevlisi olarak Malatya'ya gittiğini, 9 ay sonra ise Ufuk Tanıtım Promosyon Şirketinde pazarlamacı olarak çalışmaya başladığını, eşinin de FETÖ kapsamında faaliyet gösteren okullarda öğretmenlik yaptığını söyledi.

Sorular üzerine, Bosna Hersek, Suudi Arabistan, ABD ve Fas'a gezi amaçlı gittiğini iddia eden Kurubaş, örgüt içinde "Sami" kod adını kullandığını da itiraf etti.

"Fetullah Gülen kimdir? Tanıyor musunuz? Türkiye'de veya yurt dışında irtibatınız oldu mu?" sorusuna Kurubaş, "İçerisinde bulunduğum yapının sorumlusudur. Kendisiyle birebir hiç görüşmedim." yanıtını verdi.

- "Hava Kuvvetlerine ait birimin sorumluluğunu yaptım"

Bu yapıyla uzun süredir içiçe olduğunu, İzmir'de Yamanlar Koleji'nde coğrafya öğretmeni olarak görev yaptığı dönemde "müdür" seviyesinde Sözleşmeli Subay Okulu'nun sorumluluğunu üstlendiğini de itiraf eden Kurubaş, savunmasında şu ifadelere yer verdi:

"Benim o dönem üst sorumlum 'Osman' kod adlı Ahmet Numan Akpınar'dı. Daha sonra Malatya'ya geçtim. Burada da Hava Kuvvetlerine ait birimin sorumluluğunu yaptım. 15 Temmuz darbe girişiminden 15-20 gün sonra bu yapıyla irtibatımı kestim. Ayrıldıktan sonra benimle hiçbir örgüt mensubu irtibata geçmemiştir. İzmir'de faaliyet yürüttüğüm dönemde Gürdal Türkekurban isimli şahıs bana bağlı olarak müdür yardımcısı seviyesinde faaliyet yürütmüştür. Sözleşmeli subayların kim olduğunu bilmem. Bu konularla Gürdal Türkekurban'a bağlı sivil 'abiler' ilgilenmekteydi. Türkekurban bu yapı içinde 'Naci' kod adını kullanmaktaydı. Gürdal haricinde müdür yardımcısı seviyesinde iki kişi daha vardı ancak isimlerini ve kod adlarını hatırlamıyorum. Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı sorumlusu Osman kod adlı Ahmet Numan Akpınar idi. Müdür yardımcılarından topladığım himmet paralarını Osman'a veriyordum."

Kurubaş, örgütün mahrem hizmetlerinde faaliyet yürütenlerin kamuoyunda patates ya da operasyonel hat olarak bilinen GSM hatları kullandıklarını ancak daha sonra içerisinde hat olmayan örgüt tarafından bu cihazlara yüklenen haberleşme programlarıyla irtibat sağlandığını, tedbir amacıyla bu programların kafe ve alışveriş yerlerindeki kablosuz ağ üzerinden kullandığını aktardı.

Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanıp kullanmadığını hatırlamadığını savunan Kurubaş, faaliyet yürüttüğü dönemde örgüt mensuplarıyla Viber üzerinden iletişim sağladığını kaydetti.

Darbe girişiminin hazırlık toplantılarının yapıldığı villada parmak izinin çıktığı hatırlatılan Kurubaş, 2015 Kasım ya da Aralık ayı içinde çalıştığı şirketin pazarlama işleri için görüşmelerde bulunmak için Ankara'ya geldiğini, Viber üzerinden görüştüğü Levent Çakmaktepe'nin kendisini bu villada ağırladığını, burada bir gece geçirdiğini söyledi.

- "Villanın misafirhane gibi kullanılan bir yer olduğunu tahmin ediyorum"

Kurubaş, daha sonra 2016 Şubat veya Mart ayından Ankara'ya geldiğinde Çakmaktepe'nin kendisini yine bu eve götürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Çakmaktepe ile bu evde kahvaltı yaptık. İki arkadaş olarak sohbet ettik, yapı içerisinde yürüttüğüm faaliyetlere ilişkin bilgi alışverişinde bulunmadık. Çakmaktepe bu evde kaldı, kendi imkanlarımla Ankara'daki işimle ilgili firmaları gezdim. Kiralanan bu villanın örgütün Hava Kuvvetleri yapılanması içerisinde misafirhane gibi kullanılan bir yer olduğunu tahmin ediyorum. Bu villayla muhtemelen Levent Çakmaktepe ilgileniyordu. Ben kesinlikle darbe toplantılarına katılmadım. Daha önce bu evde hem konakladığım hem de Çakmaktepe ile görüştüğüm için ikamet içerisinde kullanılan bazı eşyalara doğal olarak dokunmuş olabilirim. Böyle bir toplantıdan önceden de haberim olmadım. Toplantının yapıldığı tarihlerde eşimle Sinop'taydım. Telefon kayıtlarından bu durum sabittir."

- "10 yıllık ABD vizem vardı"

Darbe girişiminden sonra olaylarla ilgili bağlantısı bulunan çok sayıda FETÖ mensubunun yurt dışına çıktığını hatırlatan Kurubaş, "Eğer ben de bu hain darbe girişiminin bir parçası olsaydım yurt dışına çıkardım. 10 yıllık ABD vizem vardı. Uzun süre arandığım halde teslim olmamamın sebebi içinde bulunduğum kaygılarımdır. Örgüt gaybubet olarak tabir edilen gizlenme evlerinde kesinlikle saklanma gereği duymadım. Bundan sonra FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu herkese anlatacağım." dedi.

Kurubaş, emniyet ve savcılık sorgusu sırasında etkin pişmanlık hükümlerinde yararlanmak istediğini belirterek, "Devletim istediği sürece her zaman bilgi vermeye devam edeceğim." ifadesini kullandı.

- Darbe planının yapıldığı evde cam şişede parmak izi bulunmuştu

"Sami" kod adlı Birol Kurubaş'ın, darbe girişiminden önce Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi'nde bulunan ve örgüte ait Empati Danışmanlık Şirketi adına kiralanan üç katlı villada Öksüz başkanlığında yapılan darbe toplantılarına katıldığı tespit edilmişti.

Toplantıya Öksüz ve Kurubaş'ın yanı sıra Bilal Akyüz, Mustafa Barış Avıalan, Sinan Sürer, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ömer Faruk Harmancık, Turgay Sökmen, Fırat Alakuş, Ali Osman Gürcan ve Murat Koçyiğit'in de katıldığı belirlenmişti.

Kurubaş'ın 5, 6, 7, 8 ve 9 Temmuz 2016'daki 5 ayrı toplantıya katıldığı, evde yapılan aramalar sonucunda ortaya çıkmıştı. Aramalarda elde edilen cam şişede yapılan analizde Kurubaş'ın parmak izlerine rastlanmıştı.