KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "esnaf ve iş adamı" yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, 30'u tutuklu, 1'i firari 49 sanık hakkında dava açıldı.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca örgütün sözde il imamı, il ağabeyi ve ablasının da aralarında bulunduğu 49 sanık hakkında 836 sayfalık iddianame hazırlandı.

İncelemelerini tamamlayan Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti.

İddianamede "okul", "turistik" ve "iş" gezileri altında gerçekleştirilen yurt dışı gezilerinde örgüt mensuplarının en çok Almanya ve İspanya'yı tercih ettiği bilgisi yer aldı.

Gezilerin kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Kırklareli Özel Eğitim Hizmetleri AŞ'ye bağlı kolej çalışanı tutuklu A.T. tarafından düzenlendiği belirtilen iddianamede, 2015 ve 2016 yıllarında 3 kez Almanya, 8 kez ise İspanya'ya gezi düzenlendiği belirtildi.

Gezilere katılanların, örgütün yurt dışı sorumluları tarafından karşılandıkları, gezi masraflarının örgüt tarafından ödendiği ve gezide örgüte ait okul ve dershanelerin ziyaret edildiği aktarılan iddianamede, Almanya ve İspanya'nın yanı sıra Amerika, Makedonya, Bulgaristan, Fransa ve Belçika gibi ülkelere de geziler düzenlendiği kaydedildi.

- "İş adamları Gülen ile görüşmüş"

KHK ile kapatılan derneğin yöneticilerinden emlakçı H.O. iddianamedeki ifadesinde, Fetullah Gülen ile görüşmek amacıyla iş adamlarıyla birlikte Amerika'ya gittiklerini anlattı. İfadesinde Fetullah Gülen'i savunan H.O, "Fetullah Gülen'in böyle bir şey yapacağına inanmıyorum, inanmak istemiyorum. Namazında niyazında olan bir insan böyle yapmaz. Fetullah Gülen'in terör örgütü lideri olduğuna da inanmıyorum. İş adamlarıyla birlikte Amerika'ya gittik. Pensilvanya'da arazi içinde bulunan villalarda kaldık. Orada sadece bir kere cuma gecesi hoca efendiyi 10 dakika görebildim. Başka gruplar da vardı. İlk karşılaştığımızda hocaefendi elini öptürmediği için tokalaştık." diye konuştu.

- ''Gülen hareketine karşı zulümler için dua okunurdu"

İddianamede etkin pişmanlık yasasından faydalanan tutuksuz sanık E.Ç'nin de ifadesinde örgüte ait bazı bilgiler verdiği aktarıldı.

İddianamede E.Ç'nin şu ifadelerine yer verildi:

"Hızır Bey Camisi'nin yakınında bir apartmanda ilk defa Fetullah Gülen cemaati ile tanıştım. Bu evin bir cemaat evi olduğunu biliyordum. Cemaate ait evde de toplanmaya başladık. Bir cemaat ablası gelerek Fetullah Gülen'in fikirlerini anlatmaya başladı. Bu yapılanmayı terör örgütü olarak bilmiyordum. Tamamen samimi ve dini duygularla ablalık görevi verildi. Beni Beyza olarak bilirlerdi. Toplantılarda Fetullah Gülen'in videoları izlettirildi, sohbetlere de katıldım. Sohbetlerde hükümet aleyhine konuşmalar yapılırdı. Bu konuşmaları dinledim ama görüş bildirmedim. Bir abla Fetullah Gülen ve hareketine karşı yapılan zulümlerin son bulması yönünde dualar okurdu.''

İddianamede, sanıkların "silahlı terör örgütü yöneticiliği" ve "terör örgütü üyeliği" suçlarından cezalandırılması istendi.

Sanıklar 4 Aralık'ta 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.