Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "mahrem polis yapılanması il abisi" olduğu, topladığı himmet ve personeller hakkındaki bilgileri depolatıp örgütün yurt dışındaki sorumlularına gönderdiği ve ByLock kullandığı öne sürülen eski Milli Eğitim maarif müfettişi tutuklu sanık Yasin Şenğül'ün yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Şenğül, avukatı ve tanıklar katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Şenğül, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Hakkındaki iddiaların tanık beyanlarından ibaret olduğunu savunan Şenğül, "Tanıkların ifadelerinde bazı sorulara cevap verilmeden beyanlar görülmekte. Beyanlarda bana saygı duyulduğu ve örgüt evlerine gittiğim söyleniyor ama bunların nerede yapıldığı ve kimin bana saygı duyduğu söylenmemiş." dedi.

İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Yasin Şenğül'ün, uzun yıllar FETÖ/PDY’nin mahrem emniyet yapılanması içerisinde görev aldığı, etkin pişmanlıktan faydalananların beyanlarına göre FETÖ/PDY içerisinde 2015 yılına kadar Muş’ta görev yapan komiser yardımcıları grubunda görevli "imam" olduğu yer alıyor.

Şenğül'ün terör örgütü adına yaptığı eylemlerden dolayı yükselerek tayin gördüğü ve örgütün "Erzurum mahrem polis yapılanmasında il abiliği"ne kadar yükseldiği aktarılan iddianamede, Şenğül’ün haklarında soruşturma yürütülen örgütün ildeki imamlarının da sorumlusu olduğu iddia ediliyor.

Şenğül'ün de kendisine bağlı Hüsnü Cemal Keleş ve Alparslan Yiğit'e toplattığı bilgiler ile gerekse de gruplarda toplanan himmet adı altındaki paralarla 15 Temmuz'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbede aktif rol aldığı, topladığı bilgileri "bilgi-belge sorumlusu" olarak görevlendirdiği kişiler vasıtasıyla kullandığı dile getirilen iddianamede, Şenğül ve örgüt mensuplarının şikayet ettikleri kişilerin ya da kamu görevlilerinin boşalttıkları yerlere kendi elemanlarını getirtip darbenin hazırlanmasında aktif rol oynadığına dikkat çekiliyor.

İddianamede, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock kullanıcısı" ve sözde "Erzurum polis yapılanması lideri" vurgulanan Yasin Şenğül'ün "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütü kurma veya yönetmek"ten de 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapse çarptırılması talep ediliyor.