İstanbul merkezli 15 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen ve 54'ü yakalanan 115 kişinin, KHK ile kapatılan örgüte ait 328 eğitim kurumunda yönetici olduğu bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul merkezli 15 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 54 kişinin işlemleri sürüyor.

Diğer 61 kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Haklarında gözaltı kararı verilen ve 54'ü yakalanan 115 şüphelinin, KHK ile kapatılan örgüte ait 41 şirket bünyesindeki 328 anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ile yurtta yönetici konumunda olduğu ve bazılarının şifreli mesajlaşma programı ByLock kullandığı öğrenildi.

Zanlıların, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda, 29 Mayıs 2015'te TMSF'ye devredilen Bank Asya'da kişi başı 1 ile 21 arası kişisel hesap açtırarak her hesaba para yatırdığı da ortaya çıktı.

Ayrıca, şüphelilerin FETÖ'nün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin yüzde 3'üne ücretsiz eğitim verildiği yönünde evrak tanzim ederek İl Milli Eğitim Müdürlüklerine sunduğu ancak söz konusu öğrencilerden kayıtdışı olarak para alıp örgüte aktardığı belirlendi.

Yöneticilerin, eğitim kurumlarındaki öğrencilere ve ailelerine, örgüte kurban bağışlamaları ve himmet adı altında yardım yapmalarını istedikleri, ailesi veya kendisi maddi yardımda bulunmayan öğrencileri ise arkadaşları ortasında küçük düşürerek mobing uyguladıkları tespit edildi.

Söz konusu şüpheliler hakkında, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanuna muhalefet", "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet", "resmi belgede sahtecilik", "dini duyguları kullanarak dolandırıcılık", "suçtan kaynaklanan mal varlığı gelirlerini aklama" ve "Yardım Toplama Kanunu'na muhalefet" suçlarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılmıştı.