Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada eski kursiyer teğmen pilot Buğra Baldanve eski havacı astsubay Ahmet Cebel savunma yaptı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Cebel, 15 Temmuz gecesi Akıncı Hava Üssü'nde nöbetçi olduğunu belirterek, bu nöbet listesinin bir ay önceden yazıldığını, listelerin hazırlanmasında kendisinin bir müdahalesinin olmadığını savundu.

Havacı astsubay olarak uçakların parkı, pistin temizliği ve teknik işlerden sorumlu olduğunu ifade eden Cebel, kule emir vermediği sürece hiçbir şey yapmadığını kaydetti.

Cebel, televizyonda Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bir grubun kalkışması olduğunu öğrenince bir odaya gidip saklandığını, sabah saatlerinde ise evine gittiğini savundu.

Cebel, 4 Ağustos'ta kendisini arayan Yarbay Altıntop'un "savcı bilgine başvurmak istiyor, üsse gel" dediğini aktararak, ifadesinin ardından gözaltına alındığını ve 8 Ağustos 2016'da tutuklandığını söyledi.

Cebel, müşteki Nihat Altıntop'un dinlenmesini ve kuleyle yaptığı telsiz görüşmelerinin kayıtlarının incelenmesini istedi.

Cebel'in çapraz sorgusu

Savunmasının ardından Cebel'in çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın "O gece F-16'ların kalktığını gördünüz mü? Sizin bir etkiniz oldu mu bunların kalkmasında?" sorusuna Cebel, "F-16'ların kalktığını gördüm ama ne için, hangi uçaklar kalktı görmedim. Nöbet sırasında F-16'larla hiçbir alakam yoktu." yanıtını verdi.

Başbakanlık Avukatı İskender Minar'ın, "Casa uçaklarının inişinden ne zaman haberdar oldunuz?" sorusunu Cebel, "10-15 dakika kala haber verilir, ben öyle giderim." diye yanıtladı.

"Üsteki bazı askerlere 'Bugün garip bir gün, akşam çok yorulacaksınız, gidin dinlenin.' dediğiniz söyleniyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Cebel, böyle bir ifade kullanmadığını iddia etti.

Avukat Zeki Kaplan'ın "Darbe girişiminden önce başka bir evde arkadaşlarınızla topladınız mı?" sorusuna Cebel, bir devre arkadaşıyla buluşup yaş gününü kutladıklarını söyledi.

Sanık Baldan'ın savunması

Sanık eski kursiyer teğmen pilot Buğra Baldan da savunmasında, 15 Temmuz günü kursiyerlere "öğleden sonra sosyal faaliyet var." dendiğini aktararak "15 Temmuz günü 8.00'de normal mesaiye geldim. Uçuş emniyet sınavına çalıştım. Mesainin erken biteceği söylendi, uçuş planlanmadı. Saat 14.00 civarında mesai bitti, kursiyerler serbest kaldı. Üsten çıktıktan sonra telegram grubumuzdan '16.00'da sosyal faaliyet var.' denildi. Üsse geri dönmek zorunda kaldım. 18.40'ta Konya'ya kız arkadaşımın yanına gidecektim, tren bileti almıştım." dedi.

Tren biletini mahkemeye sunan Baldan, "Bu benim darbeden kesinlikle haberdar olmadığımın kanıtıdır." iddiasında bulundu.

Yüzbaşı Ertan Koral'dan "Konya'ya biletinin olduğunu" söyleyerek izin istediğini belirten Baldan, Koral'ın 'filo komutanının bulunmaması nedeniyle izin veremeyeceğini' söylediğini aktardı. Sonrasında üsse gelen filo komutanının kursiyerlerin cep telefonunu toplattığını anlatan Baldan, gece boyunca hiç telefon görüşmesinin olmadığını, bunun HTS raporlarında da görülebileceğini ileri sürdü.

Filo komutanının "terörle mücadele harekatı" olacağını söylediğini ifade eden Baldan, "Sabaha karşı telefonlarımızı aradık. Kitli bir odada olduğunu öğrenince, kilidi kırıp telefonlarımızı aldık. Daha sonra da eve geçtik." dedi.

Sonrasında ifade vermek için üsse çağırıldığını belirten Baldan, tanık olmayı beklerken, sanık olduğunu öne sürdü.

Mahkemenin verdiği aranın ardından savunmasını tamamlayan Baldan'ın çapraz sorgusuna geçilecek.