Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında yüzbaşı rütbesiyle Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı yapan Uğur Avcı, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan yargılandığı davada beraat etti.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada bazı tanıklar dinlendikten sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Emre Giray Görmez, sanığa yöneltilen suçlamaları özetledi.

Duruşmalarda tanık olarak dinlenen Jandarma Komutanlığı Trafik Timi'nde görevli Ali Şahin'in, "Avcı'nın darbe yanlısı harekette bulunduğuna şahit olmadığını" söylediğini, aynı timde görev yapan Erol Yıldız'ın benzer yönde beyanda bulunduğunu ifade eden Savcı Görmez, nöbetçi personel Hayrettin Metin'in "saat 23.00 sıralarında sıkıyönetim direktifi adlı mesajı, çıktısını alarak Uğur Avcı'ya götürdüğünü, komutanın yazıyı okuduktan sonra 'Böyle bir şey olamaz. Hiçbir şey yapmayacağız' dediğini" anlattığını, ayrıca, "mesajları normalde dış karakollara gönderdiklerini, bu mesajı dağıtıp dağıtmayacaklarını sorduğunda da 'Hayır, hiçbir şey yapmayacaksınız' diye konuştuğunu" bildirdiğini aktardı.

Savcı Görmez, tanık olarak dinlenen Başçavuş İlker Uz'un, Avcı'nın darbe direktifine ilişkin, "Bu emir yok hükmündedir. Herkes işine baksın" şeklinde sözler söylediğini anlattığına dikkati çekerek, yine komutanlıkta görevli tanık Ufuk Şimşek'in de Avcı'nın, "Bu TSK içindeki bir grubun yaptığı bir harekettir. Bu hareketi tanımıyoruz. Bu kalkışmanın içinde olamayız" dediğini belirtti.

Görmez, "sanığın savunmasının aksine, yüklenen suçları işlediğine dair cezalandırılmasına yeterli, şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı" gerekçesiyle beraatını talep etti.

Sanık Avcı ve avukatı Emir Yakın da beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, oy birliğiyle Avcı'nın atılı suçlardan beraatına karar verdi.

Beraat kararının gerekçesi daha sonra açıklanacak.

Sanık avukatı Emir Yakın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Davanın ikinci duruşmasında, biz savunmamızı yaptıktan ve tanıklar dinlendikten sonra gerçek ortaya çıktı ve bizzat davaya bakan savcı, müvekkilimin tahliyesini istedi. Sonrasında ise beraat açısından pek zorlanmadık. Çünkü mahkeme savunmamızı dinledikten ve olaya vakıf olduktan sonra bizzat savcılık beraat talep etti. Mahkeme de talebi onayladı." diye konuştu.

Avcı, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından yargılanıyordu.