Eski Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Oğuz Kaya hakkında "FETÖ’ye üye olmak" suçundan açılan davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, sanığın 7,5 yıldan 12,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya tutuklu sanık Kaya, avukatı ve yakınları katıldı. Davanın bugünkü celsesinde duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin "FETÖ üyeliği" konusundaki tespitlerine atıfta bulunan savcı, Kaya’nın örgüt üyeliği niteliklerini taşıdığını kaydetti. Sanık Kaya’nın ByLock kullanıcısı olduğunun tespit edildiğini anımsatan savcı, ByLock’un örgütün kriptolu haberleşme programı olduğunu, örgüt mensuplarının bu program ile haberleştiğini anlattı. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında dinlenilen tanık ifadeleri değerlendirildiğinde sanığın FETÖ’ye üye olduğunun anlaşıldığını belirten savcı, sanığın örgüt faaliyetleri kapsamında toplantılara katıldığının belirlendiğini söyledi.

TAHLİYE TALEBİNE RET

Sanığın Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği görevini yürüttüğü dönemde örgüt içinde "Abi" konumunda olduğuna işaret eden savcı, sanığın, HSYK seçimleri sırasında örgüte mensup kişilerin seçilmesi için çalışmalar yürüttüğünün ve bu kapsamda toplantılara katıldığının tespit edildiğine değindi. Savcı, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 12,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı mütalaasının ardından söz hakkı verilen sanık Kaya, "Cezaevine girdiğimden bu yana cezaevi iki kez boşaldı. Şimdi üçüncüsü olacak. 18 aydır somut bir iddia olmaksızın cezaevinde tutuluyorum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık ve müdafisinin esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlaması için süre verilmesine karar verdi. Duruşmayı 17 Nisan’a erteleyen mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

(Abdullah Sarica /İHA)