Hatay’ın merkez ilçesi Yaylacık Mahallesi kırsalına düşen Suriye savaş uçağının paraşütle atlayan pilotu sabaha karşı bulunarak hastaneye kaldırıldı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre paraşütle atladığı belirlenen pilotunun paraşütü Altınözü İlçesi'nin kırsal kesimdeki Fatikli Mahallesi'nde uçağın düştüğü alandan yaklaşık 40 kilometre güneyde bulundu. Paraşütün bulunması ardından arama çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştıran ekipler, bölgenin yağışlı olması ve toprağın çamur halde olması nedeniyle arama çalışmalarını ağır şartlar altında sürdürdü.

Altınözü İlçesi Fatikli Mahallesi kırsal kesimindeki özellikle yüksek kesimlere ve tepeliklere yönelik aramalarını yoğunlaştıran jandarma ve polis özel harekat ekipleri 9 saatlik çalışma ardından paraşütün bulunduğu yerin yaklaşık 500 metre uzağında uçağın pilotunu bitkin halde buldu.

Suriyeli olduğu belirlenen ve ismi açıklanmayan pilot ilk olarak Altınözü İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü, burada ambulansa alınan ve ilk müdahalesi yapılan pilot, ardından eşliğinde Hatay Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı. Bu arada düşen uçağın tek kişilik olduğu ve uçakta başka kimse olmadığı anlaşılınca bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına son verildi.

PİLOTUN TEDAVİSİ SÜRÜYOR


Hatay'a düşen Suriye savaş uçağının sabaha karşı bulunan ve adı açıklanmayan pilotu, beyin sarsıntısı geçirmiş olma ihtimaline karşı, Hatay Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi'nde tedavi altına alındı.
Bölgedeki köylerde oturanlar, gece boyunca kayıp pilotun bulunması için yapılan aramalara katıldı. Köylülerden birinin cep telefonu ile çektiği 50- 55 yaşlarında, üzerinde askeri pilot kıyafeti olan kişinin, albay rütbesindeki Suriyeli pilot, jandarma ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Pilotun tedavisinin sürdüğü serviste geniş güvenlik önlemi alınırken, polis ve jandarma, hastane çevresinde kuş uçurtmuyor. Jandarma ekipleri, düşen uçağın enkazının bulunduğu Yaylacık Köyü çevresinde güvenlik koridoru oluşturdu. Bölgeye giriş çıkışlar kontrollü olarak yapılıyor.
Bu arada uçağın enkazının Rus askeri yetkililer tarafından inceleneceği öne sürülüyor.


SURİYE UÇAĞININ DÜŞMESİNDE 2 İHTİMAL


Suriye'de muhaliflerin bulunduğu İdlib'i bombalamak için Lazkiye Üssü'nden havalanan Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait tek kişilik MİG 21 tipi savaş uçağının dün akşam saatlerinde Hatay'a düşmesiyle ilgili soruşturma devam ediyor.
Hatay'ın merkez Antakya İlçesi'ne bağlı Yaylacık Mahallesi kırsalındaki Amanos Dağı eteklerine düşen uçağın enkazının bulunduğu bölgeyi jandarma, güvenlik çemberine aldı. Suriye sınırını yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan enkazda, aralarında Rus uzmanların da bulunacağı uluslararası kaza kırım ekibinin inceleme yapacağı ve uçağın düşme nedeninin bu incelemede kesinleşeceği belirtildi.


Suriye savaş uçağının düşme nedeni olarak biri İdlib'deki muhaliflerin yerden açtığı ateşle isabet alması, diğeri ise yıldırım isabet etmesi olarak gösterildi. İdlib'deki muhalif kaynaklar uçağın yerden açtıkları ateşle isabet aldığını açıkladı. Suriye semalarında vurulan uçağın, 50 kilometre uzaklıktaki Antakya'ya kadar mesafe kat etmesi zayıf ihtimal olarak değerlendirildi.


Buna karşın Hatay ve çevresinde dün havanın gök gürültülü şiddetli yağışlı olması, uçağın yıldırım isabet etmesi sonucu düştüğü ihtimalini güçlendirdi. Uzmanlar, yıldırım isabet etmesiyle elektronik sistemleri devre dışı kalan uçağın, pilotun paraşütle atlamasının ardından bu kadar mesafeyi kat etmesinin normal olduğunu söyledi.


YARALI PİLOT UYUTULUYOR


Hatay'da dün saat 18.30 sıralarında düşen Suriye savaş uçağın paraşütle atlayan pilotu Albay Mehmet Sufhan'a, bu sabaha karşı ulaşıldı. Jandarma Özel Harekat timleri, Altınözü İlçesi'ne bağlı Fatikli Mahallesi kırsalında önce parçalanan paraşütü buldu, saat 04.30'da da Pilot Albay Sufhan'ı, 500 metre uzaklıkta ve Suriye sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta yaralı ve bitkin halde buldu.


Bilinci yerinde olan 56 yaşındaki Suriyeli Pilot Albay Mehmet Sufhan, önce Altınözü Jandarma Komutanlığı'na getirildi, buradan da ambulansla Hatay Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Belinde kırıklar olan ve omuriliği zedelenen Pilot Albay Sufhan, tedaviye alındı. Beyin Cerrahi Servisi'nde uyutulan Pilot Albay Sufhan'ın uyutulduğu ve ilerleyen saatlerde ameliyata alınacağı belirtildi.

DHA