Her biri binlerce yolcu kapasiteli "yüzen otel" niteliğindeki gemilerle yapılan kruvaziyer turizmde dev şirketlerin dönüş kararı ve hükümetin açıkladığı desteklerle Türkiye limanları, yeniden iddiasını artırıyor.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü verilerine göre, kruvaziyer turizmde 2013 yılında 2 milyon 240 bin turisti getiren bin ve 274 gemiyi limanlarında ağırlayan Türkiye, dünya kruvaziyer turizm pastasından yüzde 10 pay almayı başardı.

Ortadoğu'daki gerginlikler sonrası küresel şirketlerin Doğu Akdeniz'i rotalarından çıkarmasıyla giderek azalan sefer sayıları geçen yıl 307 gemi ve 306 bin turiste kadar geriledi.

Türkiye'de Kuşadası, İstanbul ve İzmir limanlarının domine ettiği sektörün tekrar canlanması için yürütülen tanıtım ve lobi çalışmaları, etkisini göstermeye başladı.

ABD merkezli kruvaziyer şirketlerinin üst düzey yetkilileriyle görüşmeler sonucu sektörün en büyüklerinden olan MSC'nin 2019 sezonundan itibaren İzmir ve Antalya'ya, Norwegian Cruise Line'ın 2018 sezonundan itibaren Kuşadası, Holland America Line'ın ise 2020 yılından itibaren Türkiye limanlarını rotalarına eklemesine karar verdiği açıklandı.

"Devlet üzerine düşeni yaptı, artık top bizde"

Türkiye Kruvaziyer Platformu Yürütme Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada halen inşa sürece devam eden 70 kruvaziyer geminin bulunduğunu, bu gemilerin verimli ve şirketlere para kazandıran hatlarda kullanılacağını belirterek, bunun en önemli adayının da Doğu Akdeniz olduğuna işaret etti.

Kruvaziyer şirketlerinin bu nedenle yeni bir başlangıç yapma kararı aldığına dikkat çeken Demirtaş, "Elbette bu kararlar, hükümetimizin aldığı teşviklerden önce alınmıştı. Kruvaziyer şirketleriyle görüşerek açıklanan teşvikleri iyice anlatmamız, seferleri artırmalarını talep etmemiz gerekiyor. Devlet üzerine düşeni yaptı, artık top bizde." dedi.

İZTO olarak İzmir Limanı'na yanaşacak gemilere uyguladıkları ayakbastı ücretlerinin ödenmesi teşviğine devam etmek istediklerini dile getiren Demirtaş, bu desteğin 2019 sonuna kadar uzatılmasın planladıklarını aktardı.

Kuşadası'na müjdeli haber

Türkiye'de en fazla kruvaziyer geminin yanaştığı liman olan Kuşadası Ege Port'un Genel Müdürü Aziz Güngör de 2018'de 140 seferle yaklaşık 120 bin turist beklediklerini, planlı gemilere ek olarak Norwegian Cruise Line ve Royal Caribbean Cruises firmalarının da 4 ek sefer düzenleme kararı aldığına işaret etti.

Bu kararı eski günlere dönüşün ilk sinyalleri olarak kabul ettiklerini belirten Güngör, şöyle konuştu:

"2019 yılında dünyanın en büyük kruvaziyer firmalarının deneme sefer sayılarının artacağını beklemekteyiz. Norwegian Cruise Line ile Royal Caribbean Cruises firmaları, 2019 için 8 ek sefer daha planlıyor. Bu sonuçlarla 2020 yılının, Kuşadası için 2016 yılı öncesine dönüş yılı olmasını bekliyoruz. 2016 yılı öncesinde Türkiye'ye sefer yapan tüm büyük gemi firmalarının geri geleceğinin müjdesini almış bulunuyoruz."