Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık,TRT ve diğer kurumların müşteki avukatları katıldı.

Sanık eski uzman çavuş Ercan Maraz savunmasına FETÖ ve darbe girişimini lanetleyerek başladı.

Dönemin bölük komutanı Burak Ercan'ın, 13 Temmuz günü içtima alanında topladığı askerlere tarihini belirtmeden bir tatbikat yapılacağını bildirdiğini ifade eden Maraz, 15 Temmuz'da birlik dışında görev yaptığını, birliğinde sadece giriş çıkış saatlerinde bulunduğunu savundu.

Maraz, 15 Temmuz akşamı telefonla arandığını ve tatbikatın başladığının söylenmesi üzerine önceden belirtilen arkadaşını alarak saat 21.45 sıralarında alaya gittiğini anlattı.

Alayda Burak Ercan'ın kendisine mühimmat verdiğini ve içtima alanına gönderdiğini dile getiren Maraz, alay komutanı Barış'ın talimatıyla Genelkurmaya yönlendirildiklerini ve telefonlarının toplandığını söyledi.

Genelkurmaya gittiklerinde Kızılay'da olağandışı bir durum olmadığını öne süren Maraz, "Uçaklar uçmaya, helikopter ateş etmeye başladı. Helikopterin attığı bir kurşun önüme düştü." dedi.

Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın, sanık Mehmet Bulut'un da aynı yerde olmasına karşın bundan söz etmediğini belirtmesi üzerine Maraz, "Başkanım, helikopter taradı, kurşun önüme düştü. O an onlar da oradaydı. Saat 01.30 civarı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"Telden atlayan olursa vurun"

Maraz, daha sonra yanlarına safari kıyafetli bir yüzbaşının geldiğini ve "Telden atlayan olursa vurun." emrini verdiğini, ancak kendilerinin bu emri uygulamadığını savundu.

İlerleyen saatlerde vatandaşlardan darbe yapıldığını öğrendiklerini anlatan Maraz, başlarda ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını, sonra araçların bulunduğu yere gittiklerini söyledi.

Mahkeme Başkanı İlhan'ın, vatandaşlardan öğrendikten sonra komutanlarından bilgi almaya çalışıp çalışmadıkları yönündeki sorusuna karşılık Maraz, "Ben ilk defa tatbikata katıldım. 2,5 yıldır meslekteydim. Darbe nedir bilmem. 1990 doğumluyum, en son darbe 1980'de yapılmış." ifadelerini kullandı.

Başkan İlhan, bunun üzerine "Darbenin ne olduğunu bilmek için illa yaşamak mı lazım? Bir sürü kitap, belgesel var." dedi. Sanık Maraz ise "Benim bunları bilmem için askeri okulda okumam lazım. Orada da okumadım. Sadece 3 aylık kurs gördüm." savunmasını yaptı.

İlerleyen saatlerde çıkmayı planladıkları sırada Cengiz Aydın isimli albayın talimatı üzerine Genelkurmaydan çıkamadıklarını savunan Maraz, öğlen saatlerine kadar bekledikten sonra çıkabildiklerini kaydetti.

Sanık eski uzman çavuş Yetiş Çelebi ile sanık eski uzman çavuş Mehmet Bulut da savunma yaptı.

Duruşmaya öğle arası verildi.