ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, sanık eski Jandarma Albay Arif Kalkan ve tutuksuz sanıklar söz aldı.

İddianamede, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki 15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleştirilmeye çalışılan silahlı darbeye teşebbüs olayı Amerika'nın Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fetullah Gülen'in talimatı ile olmuştur. Zaten ilk toplantıda (8-9 Temmuz 2016) tanıştığım abi konumundaki Jandarma Kurmay Yarbay Mehmet Aydın bana darbe girişiminin Fetullah Gülen'in emri ile olduğunu beyan etmişti." şeklinde itirafları yer alan sanık Kalkan, soruşturma aşamasında alınan ifadelerini kabul etmediğini beyan etti.

Söz konusu ifadelerin baskı altında alındığını öne sürerek, ayrıntılı savunma hazırlamak için mahkemeden ek süre isteyen Kalkan, kendisine sorulmak istenen sorulara cevap vermek istemediğini bildirdi.

İddianamedeki beyanlarında Kalkan, FETÖ tarafından kendisine "Baki" kod adının verildiği ve 2 sefer elebaşı Gülen'le görüştüğünü ifade etmişti

- "Şu an sıkı yönetim kanunları geçerli"

Savunma yapan tutuksuz sanık Abdullah E. de 15 Temmuz öncesi kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğünü, olay günü 15.30 sularında gece eğitimi yapılacağı söylenerek, eğitim notlarının kursiyerlere dağıtıldığını belirtti.

Belirlenen saatte silah alarak tabur içtima alanına gittiklerini, burada bir yüzbaşının kendilerine, "Ben hukuk öğretmeniyim. Şu an sıkı yönetim kanunları geçerli." dediğini aktaran Abdullah E, başka bir üsteğmen tarafından da kursiyerlere, "Cumhurbaşkanı Almanya'ya kaçmış, Çakırsöğüt (1. Jandarma Komando Tugayı) Ankara'ya intikal ediyormuş." şeklinde beyanda bulunduğunu, yaşananların terör saldırısı olarak aktarıldığını ifade etti.

Kendisinin darbe girişiminde yer almadığını belirten Abdullah E, "Darbe sürecinde hiçbir kanunsuz emir almadım. Önce gece eğitimi sonra da terör saldırısı olduğu gerekçesiyle göreve çağrıldım. Beraatımı talep ediyorum." dedi.

- "Hiçbir olaya karışmadım"

Eski kursiyer teğmen Ahmet Ç. de gece eğitimi olacağı bahanesiyle kışla dışına çıkarılmadıklarını, akşam saatlerinde silah ve hücum yeleği ile içtima alanına geçtiklerinde olası bir terör saldırısından bahsedildiğini anlattı.

İçtima alanında gerçek mermi dağıtılmasının kendisini terör saldırısı olduğuna inandırdığını belirten Ahmet Ç, kendilerine nizamiye emniyeti görevi verildiğini, bu kapsamda nizamiyeye giderek beklemeye başladıklarını, gece boyunca hiçbir olaya karışmadığını savundu.

Hakkındaki FETÖ üyeliği suçlamasını da kabul etmeyen Ahmet Ç, "FETÖ’nün hiçbir yayınına abone olmadım, dershanesine gitmedim. Bank Asya'da hesabım hiçbir zaman olmadı. ByLock programı da kullanmadım." diyerek beraat talebinde bulundu.

Savunma yapan tutuksuz 15 sanık da suçsuz olduklarını beyan ederek beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya yarın devam edilecek.