Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "Çin'de 2017 sonlarında Türkiye, 'terör, PKK, IŞİD, Suriye' gibi konularla birlikte geçerken, proje kapsamındaki 5 seyahatin neticesinde 'İstanbul, romantizm, Kapadokya, güçlü devlet' gibi içerikler var. Projenin çıktılarını somut şekilde görmek mümkün." dedi.

YEE'nin "Misafirimiz Olun" projesi kapsamında Türkiye'ye gelen Çinli gazeteciler ve sosyal medya temsilcileri, Şeref Ateş ile yemekte bir araya geldi.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün temel amacının, dünyanın her yanında Türkiye algısını pozitif hale getirmek ve sanat, ekonomi, eğitimin aralarında bulunduğu alanlarda Türkiye ile iş yapan insan sayısını artırmak olduğunu dile getirdi.

Terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uluslararası arenada Türkiye algısının olumsuz etkilendiğine değinen Ateş, "Biz bunu atak bir şekilde tersine döndürmek için 2017'de, 'Misafirimiz olun, gerçeği birlikte yazalım' diye proje başlattık. Özellikle hedef ülkelerden toplumun kabul ettiği sosyal medya fenomenleri, medya yöneticileri ve temsilcileri, akademisyenler gibi topluma etki eden önemli grupları Türkiye'de ağırladık ve bunların da çok ciddi etkisi oldu." diye konuştu.

Ateş, bu yılın Çin'de "Türkiye yılı" olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Biz de 2017 sonunda yaptırdığımız analizde Çin'deki Türkiye algısının olumsuz olduğunu gördük. Bunu tersine çevirmek için bu grupları davet ettik. Şu andaki analizlerimizde, özellikle dijital medyada Türkiye denildiğinde pozitif haberler ve pozitif ilişkiler çıkıyor. Bunda projemizin ciddi etkisi var. Türkiye'ye gelen bu grupta da çok önemli medya temsilcileri, akademisyenler var. Biz, resmi davet yapıyoruz ve Çin'den resmi izinle geliyorlar. Türkiye'de seyahat boyunca Türkiye'nin turizm, ekonomi, bilimsel kapasitesini ve teknik gelişmeyi gösteriyoruz ve buradaki alan uzmanlarıyla buluşturuyoruz. Bunlar da her gün Çin'de yüzlerce haber oluyor. Bu etkileşim neticesinde Türkiye algısı pozitif hale dönüyor. Kendi mecralarında paylaşmaları bizim için kıymetli ve bu reklam değeri açısından da çok büyük."

Tek taraflı bir ilişki geliştirilmediğini anlatan Ateş, Çin Büyükelçiliği ile de görüştüklerini ve projenin halkların bir araya gelmesinde ciddi katkısı olduğunu anlattı.

Ateş, Türkiye'nin bütün dünyayla ilişkilerini geliştirdiğini ve medya ilişkileri sayesinde bunun belirgin hale geldiğini belirtti.

Çin'den 5. grubu ağırladıklarını kaydeden Ateş, 6. grupta ise sanatçılar, medya işletmecileri ve organizatörlerin misafir edileceğini ve Türkiye'de bu alanda çalışanlarla bir araya getirileceğini bildirdi. Ateş, "Çin'de 2017 sonlarında Türkiye, 'terör, PKK, IŞİD, Suriye' gibi konularla birlikte geçerken, proje kapsamındaki 5 seyahatin neticesinde 'İstanbul, romantizm, Kapadokya, güçlü devlet' gibi içerikler var. Projenin çıktılarını somut şekilde görmek mümkün. Geçen yıl 250 bin Çinli turist gelmişti, bu yıl 500 bine ulaşıldı. Amacımız bu yıl bitmeden 1 milyon hedefine ulaşabilmek." diye konuştu.

Toplantının ardından Prof. Dr. Ateş ile Yi Dian-Zixun PR Direktörü Liu Wei arasında iyi niyet anlaşması imzalandı.

Anlaşma Türkiye turizmi, tarihi, kültürü, sanatı için tanıtım çalışmaları yapılması, Çin ve Türkiye medyaları arasındaki işbirliğinin desteklenmesi, iki ülkeden etkili insanların karşılıklı ağırlanması ve iki ülkenin avantajları dahilinde işbirlikleri yapılmasını içeriyor.