Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen geçen yıl tarihi Ulu Cami yakınında bir kadın teröristin canlı bomba saldırısıyla ilgili açılan davanın karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Emine Kızıl, Ümmü Gülsün Meşe ve Mithat Tunç ile tutuksuz sanıklar Zekiye Zarka ve Tuba Kızıl, bazı müştekiler, tanıklar ve tarafların avukatları katıldı.

"Silahlı terör örgütüne üye olma", "Silahlı terör örgütlerine silah sağlama", "Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs", "Mala zarar verme" ve "İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme" suçlamasıyla yargılanan sanıklar, haklarındaki suçlamaları reddetti. Sanık avukatları da müvekkilleriyle ilgili suçlamaları reddederek tahliyelerini istedi.

Cumhuriyet savcısı mütalaasını tekrarladı

Cumhuriyet Savcısı, önceki celsedeki mütalaasını tekrar ederek, "Sanık Emine Kızıl'ın, PKK/KCK silahlı terör örgütünün, ülkemiz metropollerinde canlı bomba tarzı eylemler yapan TAK yapılanmasının talimatları doğrultusunda, canlı bomba eylemi için Mardin'in Kızıltepe ilçesine giderek kendisine teslim edilen patlayıcı maddeyi paketleyip, valiz içinde Afyonkarahisar'a getirdiği tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Emine Kızıl'ın, patlayıcı maddeyi İstanbul'da oturan ve daha önceden irtibatlı olduğu Ümmü Gülsün Meşe'ye ulaştırdığını dile getiren Cumhuriyet Savcısı, "O da Bursa'da oturan arkadaşı Mithat Tunç'a ulaştırılmasını sağladı. Patlayıcı maddenin Mithat Tunç'un evine getirilmesinin ardından, halen yakalanamayan firari Ali Abdo tarafından Suriye'den Türkiye'ye sokulan Eser Çali tarafından Bursa'ya nakli sağlandı. Patlayıcı Tunç'un evine yerleştirildi, canlı bomba Bursa'da kaldığı müddetçe keşif yaptı ve bombayı patlattı." dedi.

Patlama sonucu 13 kişinin yaralandığını anımsatan Cumhuriyet Savcısı, "Üç sanığın İstanbul'da daha önce biraraya gelmeleri ve patlayıcı maddenin taşınması ile muhafazasında rol almaları, not kağıtlarıyla şifreli mesajlaşmaları tespit edildiğinden 3 sanığın çeşitli suçlardan 13 kez ağırlaştırılmış, bir kez müebbet, on beşer yıl da hapis cezasıyla cezalandırılmaları, diğer 3 sanığın ise beraatine karar verilmesi talep olunur." diye konuştu.

Tutuklu sanıklara ceza

Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından sanıklardan Emine Kızıl'a, "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Silahlı terör örgütlerine silah sağlama", "Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve toplamda 77 yıl 1 ay hapis cezası ile 33 bin 320 lira para cezası verdi.

Heyet, Ümmü Gülsün Meşe'yi ise ağırlaştırılmış müebbet ve toplamda 57 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası ile 760 lira para cezasına çarptırdı.

Sanıklardan Mithat Tunç da "Terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Tutuklu sanıklar diğer suçlardan ise beraat etti.

Tutuksuz yargılanan üç sanığın da beraat ettiği davada, aranan firari sanık Ali Abdo'nun dosyasının ayrılması kararlaştırıldı.