İSTANBUL (AA) - Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun, "FETÖ'ye üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılmasına ve tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edilmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki üçüncü duruşmaya, tutuklu sanık Barbaros Muratoğlu katıldı. Muratoğlu'nu üç avukat temsil etti.

Duruşmada, Barbaros Muratoğlu'nun şüphelisi olduğu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2017/24854 esas numaralı soruşturma dosyasının mahkemeye gönderildiği ve Muratoğlu ile bazı şüpheliler hakkında, "FETÖ'ye üye olma ve örgüte yardım etme" suçlarından tahkikat yürütüldüğünün anlaşıldığı belirtildi.

Muratoğlu yönünden dosyanın ayrıldığı, iddianame hazırlanıp mahkemeye gönderildiği ve diğer şüpheliler yönünden soruşturmanın devam ettiği aktarıldı.

- Savcı 15 yıla kadar hapis ve tutukluluğun devamını istedi

Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İlkay Özcan, tüm dosya kapsamına göre sanık Muratoğlu'nun, "silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Özcan, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç varlığını gösteren somut deliller bulunması, atılı suçun tutuklama sebebi sayılması, tutuklama tedbirinin ölçülü olması ve adli kontrolle hukuksal denetimin sağlanamayacak oluşu gerekçeleriyle sanık Muratoğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini de istedi.

Savunması sorulan sanık Muratoğlu, "Tanık olarak dinlenilen kişi benim suç işlemediğimi söylüyor. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum." dedi.

- "Barbaros maalesef damat değildir"

Beyanda bulunan Muratoğlu'nun avukatlarından Ahmet Çörtoğlu, başka bir dosyada itirafçı olan sanık Ramazan Aykış'ın çarpıtılmış beyanının mahkumiyete tek delil olarak sunulduğunu öne sürdü.

Savcının mütalaasını kabul etmediklerini belirten Çörtoğlu, "Müvekkilim, vergi rekortmeni ve uluslararasında önemli bir yerde bulunan bir şirketin Ankara temsilcisidir. Sadece orada çalışandır. 12 bin 500 lira maaşla nasıl örgüte maddi yardım yapsın. Barbaros'tan özür dileyerek söylüyorum ama bu maraba buna karar veremez. Holdingin kendisi, CEO'su yapar bunu. Barbaros'un böyle bir yetkisi yok. Barbaros maalesef damat değildir, olsaydı içeride tutuklu kalmazdı, dosya da açılmazdı." diye konuştu.

Avukat Çörtoğlu, müvekkilinin beraatine ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

Söz alan diğer avukatlar Köksal Bayraktar ve Şehnaz Yüzer de, yargılamanın "şaka gibi" olduğunu savunarak, müvekkillerinin beraat ve tahliyesine karar verilmesi talebinde bulundu.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Muratoğlu'nun, "silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'nin örgüt içindeki hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, suçun işleniş biçimi, kullanılan araçlar, işlendiği zaman ve yer, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zararın ağırlığı ve sanığın güttüğü amaç gözetilerek 5 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Cezaya 2/3 oranında indirim ve suçun terör örgütü faaliyeti kapsamında işlenmesi nedeniyle yarı oranında artırım uygulayarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmeden heyet, sanığın duruşmadaki iyi halini gözeterek 1/6 oranında daha indirim uygulayıp cezanın 2 yıl 1 yıl hapis cezası olarak uygulanmasını kararlaştırdı.

Heyet, ceza miktarı ve tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alarak sanık Muratoğlu'nun tahliyesini de hükme bağladı.