ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Gayet kontrollü şekilde, kumpaslarla koltuğa oturanlar, 15 Temmuz'un kontrollü darbe olduğunu söyleyecek kadar ileri gidebildiler. Boşuna İstanbul'a kadar yürüyeceklerine buraya gelselerdi 15 Temmuz'da kim kontrol etmiş, kim kontrol edilmiş, kim kahramanca hainlere dur demiş görürlerdi." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir otelde düzenlenen 15 Temmuz Gazileri İftar Programı'nda, gazi ve ailelerini ağırlayan Bakan Kaya, burada yaptığı konuşmada, gazilerin vatan ve hürriyet uğruna gözünü kırpmadan canını siper ettiklerini belirterek, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde iftar yemeğinde birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu mübarek gecede aziz şehitleri bir kez daha rahmetle ve minnetle yad eden Kaya, bütün gazilere şahsı ve millet adına şükranlarını sundu.

Bakan Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da selamlarını ileterek, "Sizler, 15 Temmuz'da asker kıyafetine bürünmüş teröristlere karşı canınızı ortaya koyarak üstün bir cesaret örneği sergilediniz. Ülkemizin geleceği, milletimizin istikbali için hiç tereddüt etmeden göğsünüzü o hainlerin tanklarına, kurşunlarına siper ettiniz. 15 Temmuz, açık bir işgal girişimiydi. Ama özgürlüğüne ve bağımsızlığına aşık olan bu millet bir kez daha işgale geçit vermedi." ifadesini kullandı.

Tarih boyunca her türlü esarete karşı koyan bu aziz milletin, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi çağrısıyla sokaklara, meydanlara, havalimanlarına akın ettiğini anımsatan Kaya, şöyle devam etti:

"Aziz milletimiz, o hayasız akını durdurdu. Sizler minareleri ezansız, Müslümanlıkla yoğrulan yurdumuzu ve o hayasız akını durdurdunuz. Sizler minareleri ezansız, Müslümanlıkla yoğrulan yurdumuzu sahipsiz bırakmadınız. Hiçbir baskıya boyun eğmediniz, hiçbir korku sizi inandığınız kutsal davanızdan asla vazgeçiremedi. Sizler vatan ve millet sevgisi nedir, tüm dünyaya gösterdiniz. İşte bizi bir ve beraber kılan, tek millet yapan bu ruhtur.

15 Temmuz'da biz bu ruhla çıktık sokaklara. Eşlerimizle, çocuklarımızla vedalaşarak, özgürlüğümüze sahip çıkmak için doldurduk meydanları. Gölbaşı Polis Özel Harekat Dairesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bombalanırken oradaydık. Ankara İl Emniyet Müdürlüğümüz vurulurken, Genelkurmay Başkanlığının önünde halkımıza ateş açılırken oradaydık. Tıpkı İstiklal Marşımızda ifade edildiği gibi, korkmadık. Yeise kapılmadık. Vurulduk, düştük, yaralandık ama yılmadık. Canımızdan kıymetli saydığımız al bayrağımızı yere düşürmedik. Onurumuzu çiğnetmedik, çiğnetmeyeceğiz de."

- "Bu ülkeye yabancılaştılar"

Bakan Kaya, 15 Temmuz'un bir milletin yeniden diriliş öyküsünün başladığı gün olduğunu belirterek, 15 Temmuz'un demokrasi tarihinde bir milat olduğunu bildirdi. "Bu ruhtan yoksun olanların şehitlerimize ve gazilerimize saygısı olabilir mi?" diye soran Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gayet kontrollü şekilde, kumpaslarla koltuğa oturanlar 15 Temmuz'un kontrollü darbe olduğunu söyleyecek kadar ileri gidebildiler. Boşuna İstanbul'a kadar yürüyeceklerine buraya gelselerdi 15 Temmuz'da kim kontrol etmiş, kim kontrol edilmiş, kim kahramanca hainlere dur demiş görürlerdi. Rabia'mızdan bile rahatsız olacak kadar bu ülkeye yabancılaştılar. Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet anlayışıyla tek yürek olmamıza itiraz edecek kadar ileri gittiler. Ne yapalım? Rabia'mızdan vazgeçelim mi aziz gazilerimiz? Elbette vazgeçmeyeceğiz.

Tarih elbette vatan ve hürriyet sevdalılarını da yazacak, bu ihanete sessiz kalanları da. Emin olun ki tarih, siz değerli gazilerimizin emanetini hürriyet kahramanları olarak şimdiden ölümsüzleştirmiştir. Şehit ve gazilerimizin emaneti, bu ülkeye kast eden karanlık odaklara karşı yolumuzu aydınlatmaya, bize rehber olmaya devam edecektir. Her bir gazimizin gösterdiği üstün cesaret ve fedakarlıklar, yeni Türkiye'nin inşasında birer tuğla olacaktır."

Özgürlüğün, 15 Temmuz direnişinin bıraktığı en büyük miras olduğunu vurgulayan Kaya, gençlerin, kadın ve çocukların, geleceğin güçlü ve müreffeh Türkiye yürüyüşünü bu özgürlük ruhuyla sürdüreceklerini bildirdi.

Bakan Kaya, 15 Temmuz'un birinci yılına yaklaşıldığını hatırlatarak, bu kahramanlık destanının bin yıl da geçse asla unutulmayacağına işaret etti. Bu destana yakışır şekilde 15 Temmuz şehitlerini anacaklarını ve minnet borçlarını ifade edeceklerini aktaran Kaya, "Bu borcumuzu hiçbir maddi ve dünyevi saikle ödeyemeyeceğimizi biliyoruz. Ama şunu biliyoruz ki sizlerin hatırasına yakışacak olan bu ihaneti gerçekleştirenlere hukuk karşısında bunun hesabını sormaktır. Görüyorsunuz, mahkeme salonlarında nasıl tiyatrolar oynuyorlar. Şunu bilsinler ki bu tiyatro daha fazla sürmeyecek. Söylediğiniz yalanlar sizi kurtaramayacak. Bu ülkeye bu ihaneti yapanlar, adalet karşısında hesap verecek." dedi.

- "Dünyanın gözü Türkiye'de"

Coğrafik olarak dünyanın gözünün Türkiye'de olduğuna dikkati çeken Bakan Kaya, "O yüzden bu ülkeye karşı karanlık oda senaryoları bitmeyecek. Bu kirli odakların gönüllü veya bedeli karşılığında maşalığını yapacak dahili ve harici düşmanlarımız da bitmeyecek. Ama onlar şunu bilsinler ki onlarda plan, proje varsa, bizde onların planlarına geçit vermeyecek vatan aşkı, hürriyet sevdası var." ifadesini kullandı.

Kaya, bir yandan bunlarla mücadele edeceklerinin, diğer taraftan da Türkiye'yi büyütmeye, milleti ihya etmeye devam edeceklerine değinerek, "Yükümüz ağır, sorumluluğumuz büyük. Sadece ülkemize değil, bölgemizde ve dünyadaki tüm mazlumlara umut olmaya devam etmenin mücadelesini veriyoruz. Bizler milletimizden aldığımız güçle Halep'e de, Saraybosna'ya da, Gazze'ye de, Somali ve yüreği Türkiye ile birlikte çarpan tüm mazlumlara da umut olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Hiçbir gazinin gözünün arkada kalmamasını isteyen Kaya, şunları kaydetti:

"Sizler önce Rabbimizin, sonra milletimizin bizlere emanetisiniz. Hükümet olarak gazilerimiz için bugüne kadar ne yapmamız gerekiyorsa hiç tereddüt etmeden yerine getirdik ve yerine getirmeye de devam edeceğiz. Şehit yakını ve gazilerimize ekonomik ve sosyal desteklerimizi hiçbir hesap yapmaksızın sürdüreceğiz. Karşılaştığımız her türlü sorunun üstesinden birlikte geleceğiz. Sevincimizi de, hüzünlerimizi de paylaşacağız. Unutulan, ihmal edilen ne varsa eksiklikleri gidermek, hizmet kalitemizi artırmak için her zaman sizlerin emrinizdeyiz.

Bir kez daha Kadir Gece'mizin ülkemiz, milletimiz ve tüm İslam alemi için hayırlara, huzura, barışa vesile olmasını diliyorum. Ramazan Bayramı'nızı da şimdiden tebrik ediyor, ailenizle, sevdiklerinizle mutlu, huzurlu bir bayram geçirmenizi temenni ediyorum. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun."

Bakan Kaya, konuşmasının ardından gazilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.