EDİRNE / KIRKLARELİ / TEKİRDAĞ (AA) - Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da, "57. Alay'a Vefa Yürüyüşü" etkinliği düzenlendi.

Selimiye Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar sabah namazı kıldı. Namazın ardından vatandaşlara çorba ikram edildi, Türk bayrağı dağıtıldı.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102 yıl dönümü anısına 102 metrelik Türk bayrağı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük boy posterini taşıyan vatandaşlardan oluşan kortej, Selimiye Camisi'nden Balkan Şehitliği'ne yürüdü.

Şehitlikte düzenlenen törende de Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi.

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Şavaşı'nın destansı bir zaferin adı ve inancın sarsılmaz kalesi olduğunu söyledi.

Çanakkale'nin yurdunu alçaklara uğratmayan şühedanın zaferi olduğunu belirten Ocak, şunları kaydetti:

"Aziz Türk milletinin hiçbir zaman düşmana teslim olmayacağının haykırışıdır Çanakkale. Çanakkale, geride gözü yaşlı analar bırakarak ana kucağından ayrılan on beşlilerin hikayesidir. Türk milletinin onur ve bilincinin uyanışı, var oluşu ve diriliş mücadelesidir. Çanakkale Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçen süre içerisinde yerimize başka kuvvetler ve komutanlar gelecektir' dediği yerdir. Sarsılmaz bir imanla mücadele eden ecdadımız bu kıymetli yurdu bize emanet etmiştir. Kahraman şehitlerimizden aldığımız güç ve cesaretle bize düşen görevleri en iyi şekilde icra etmek en temel vazifemizdir."

Ocak, Çanakkale'deki gibi yüreği vatan aşkıyla dolu milletin aşamayacağı engelin olmadığını belirtti.

Etkinliğe, kurum müdürleri, gaziler ve öğrenciler katıldı.

- Kırklareli

Kırklareli'nde düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" etkinliği kapsamında Hızırbey Camisi'nde vatandaşlar ve öğrenciler sabah namazı kıldı, dua etti. Namazın ardından cami bahçesinde çorba ikram edilerek vatandaşlara Türk bayrağı dağıtıldı.

Vatandaşlar daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla şehitliğe yürüdü. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muammer Aydın, burada yaptığı konuşmada, etkinliğin 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlendiğini hatırlattı. Aydın, gençliğin ecdadına sahip çıktığını belirterek, Türk milletinin vatanı için canını vermeye her zaman hazır olduğunu söyledi.

Aydın, Çanakkale'nin önemini genç nesillere aktarmak istediklerini bildirdi.

Kırklareli Müftüsü Hüseyin Demirtaş ise etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, Çanakkale ruhunu unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını ifade etti.

- Gönül gözüyle yürüdü
 

Kırklareli'nde yaşayan görme engelli 27 yaşındaki Berkay Gürpınar da yürüyüşe katıldı.

Gürpınar, elinde taşıdığı Türk bayrağı ile zaman zaman ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' şeklinde slogan attı.

Gürpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatanını hiç göremese bile gönül gözüyle aşık olduğunu söyledi. Bu vatan için canını vermeye seve seve hazır olduğunu vurgulayan Gürpınar, ''Vatanımı görmek isterdim ama bu da Allah'ın takdiri. Gözlerimle göremesem bile vatanımı canı gönülden seviyorum." diye konuştu.

- Tekirdağ

Tekirdağ'da, düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" etkinliği kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, tarihi Orta Camisi'nde sabah namazı kılarak, dua etti.

Namazın ardından çorba ikram edildi, Türk bayrağı dağıtıldı. Vatandaşlar daha sonra 102 metrelik bayrakla Hükümet Caddesi'nden sahil dolgu alana kadar temsili yürüyüş gerçekleştirdi. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hazan Kadir Kardaş, burada yaptığı konuşmada, tarihe gençlerle, bütün millet olarak sahip çıkıldığını ifade ederek, şehitlerin her zaman olduğu gibi bu yıl da saygıyla ve dualarla anıldığını aktardı.

Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığınca düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü", İzmir, Denizli ve Uşak'ta yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İzmir Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisinde kılınan sabah namazı ile başlayan program, cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası ikram edilmesi ile devam etti.

İzmir Gençlik ve Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İzmir Gençlik Merkezi tarafından gerçekleşen etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Konak Yalı Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti. Cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası dağıtıldı.

Vatandaşlar daha sonra ellerinde 102 metrelik Türk bayrağıyla Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Etkinlikte konuşan Gençlik ve Spor Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, etkinliğin her sene gerçekleştirildiğini belirterek, "Bunu yapmamızdaki amaç öncelikle gençlerimizdeki tarih şuurunu dinç tutmak. Bu vesileyle 57. Alayın önemini gençlerimize anlatmak." dedi.

- Uşak

Uşak Cakaloz Camisinde toplanan Uşaklılar, sabah namazının ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

Vatandaşlar daha sonra Türk bayraklarıyla Atatürk Mahallesi'ndeki Uşak Şehitliği'ne yürüdü.

Okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitliğe karanfil bırakıldı.

Etkinlik çorba ikramıyla son buldu.

Uşak Valisi Ahmet Okur, yaptığı açıklamada, Çanakkale zaferinde 57. Piyade Alayı'nın gösterdiği kahramanlıkların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, "Bizler ecdadımızın vatanımızı nasıl koruduğunu, hangi fedakarlıklarla bu günlere geldiğimizi unutmamalıyız. Geleceğe daha kararlı adımlarla yürürken şehitlerimizi bir kez daha minnetle ve şükranla anıyoruz." dedi.

- Denizli

Denizli'de akşam saatlerinde başlayan etkinlik sabahın ilk saatlerine kadar devam etti.

Etkinliğe katılan 200 kişilik izci grubu Delikliçınar Yeni Caminin önünde toplanarak şiir okudu, tiyatro oyunu sergiledi.

Daha sonra 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda toplanan grup Türk bayrakları ile Atatürk Anıtına kadar yürüdü.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşlarında kahramanlıkları ile destanlaşan 57. Piyade Alayı Şehitleri başta olmak üzere Çanakkale Şehitlerini anmak için böyle bir program düzenlediklerini kaydetti.

Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı etkinlikleri kapsamında Sakarya, Karabük ve Bartın'da Gençlik ve Spor Bakanlığınca düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünce organize edilen etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Orhan Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara çorba ikram edildikten sonra yüzlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla Yorgalar Mezarlığı Şehitliği'ne yürüdü.

Yürüyüşün ardından şehitlikte Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

- Bartın

Bartın'da etkinlik kapsamında İmam Hatip Camisi’nde sabah namazı kılındı.

Cami çıkışında çorba ikramının ardından vatandaşlar ve öğrenciler ile askerler, ellerindeki Türk bayraklarıyla şehitliğe yürüdü.

Burada Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

- Karabük

Karabük'te de etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Üniversite Mahallesi Sevgipınarı Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti.

Cami çıkışında çorba ikramının ardından katılımcılar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Beşbinevler Mahallesi'nde bulunan şehitliğe yürüdü. Burada Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Çeti̇n, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale destanını anlatarak, bugün yapılan etkinliklerle o günleri yaşamaya çalıştıklarını söyledi.

Çanakkale Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklarla önemli rol oynayan 57. Alay ve Çanakkale şehitleri, "Vefa Yürüyüşü" ve Edirnekapı Şehitliği'ndeki törenle anıldı.

Eyüp Belediyesinin destekleriyle İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Eyüp Camisi'nde sabah namazı kılarak dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası ikram edildi. Daha sonra katılımcılar ellerinde Türk bayraklarıyla Edirnekapı Şehitliğine yürüdü. Bu sırada 100 metrelik dev bir Türk bayrağı açıldı. Şehitlikte de Kur'an-ı Kerim okundu.

Törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Cemil Boz, törende, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasının en önemli ön sözü, bir milletin tüm dünyaya istiklalinden ödün vermeyeceğinin en büyük göstergesi olan Çanakkale ve 57. Alay şehitlerini anmak amacıyla toplandıklarını anlattı.

Çanakkale cephesinde aziz milletin imanının, inancının ve azminin güçlü düşman ordularına karşı nasıl galip geldiğinin görüldüğünü dile getiren Boz, "Konu vatan, bayrak ve kutsal değerlerimiz olunca aziz milletimizin gözünü kırpmadan nasıl canını feda ettiğini 57. Alay'ın öyküsünde görüyoruz." dedi.

Cemil Boz, 25 Nisan 1915 sabahının Kurban Bayramı günü olduğunu ifade ederek, alay imamının gür sesiyle okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan duadan sonra erler ve subayların kucaklaştığını, bayramlaştığını ve helalleştiğini dile getirdi.

O gün 57. Alay'ın vatanın birliği, bütünlüğü ve vatan topraklarının kurtarılması için kendini kurban etmeye karar verdiğini aktaran Boz, şunları kaydetti:

"26 Nisan 1915 günü başta 57. Alay Komutanı Manastırlı Yarbay Hüseyin Avni olmak suretiyle Sakaeli'ne varıncaya kadar 628 kişilik alayın tamamı şehit olmuştur ama karşılarındaki 25 bin kişilik düşman kuvvetini bulundukları yere mıhlamıştır. Bu kahraman alaya, altın madalya verilmiş ve bu madalya birkaç gün sonra Bigalı köyünde hazin bir törenle alayın kanlı sancağına takılmıştır. 57. Alay'ın şehit olan her bir Mehmedi, 'Çanakkale geçilmez' sözünü tarih sayfalarına adeta kanlarıyla kazımıştır."

Konuşmanın ardından şehitler için dua edildi.

Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı etkinlikleri kapsamında, Konya ve Aksaray'da Gençlik ve Spor Bakanlığınca düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünce organize edilen etkinlik kapsamında, vatandaşlar ve öğrenciler, sabah Hacıveyiszade Cami'sinde toplandı. Camiyi dolduran gençler, hep birlikte sabah namazını kıldı, ardından hatipler tarafından Kur'an-ı Kerim okundu.

Yapılan duaların ardından, cami çıkışında vatandaşlara çorba ikram edildi.

Topluluk daha sonra atılan sloganlar eşliğinde, yaklaşık 50 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla Konya Şehitliği'ne yürüdü. Burada okunan Kuran-ı Kerim'in ardından, Çanakkale ve 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere, tüm şehitler için dua edilerek, program tamamlandı.

- Aksaray

Aksaray'da da etkinlik kapsamında Ulu Cami'de sabah namazı kılındı. Cami çıkışında vatandaşlara çorba dağıtıldı.

Vatandaşlar, daha sonra ellerinde bayrakla Aksaray Şehitliği'ne kadar yürüdü.

Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Çanakkale Zaferi'nin 102'nci yılı etkinlikleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" yapıldı.

Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı'nda, şafak vakti şehitlere saygı için top atışı yapıldı. Top atışıyla uyanan gençler, açık alandaki çeşmelerde abdest aldı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve binlerce genç, yürüyüş öncesi birlikte sabah namazı kıldı. Gençlere çorba da ikram edildi.

Yürüyüşe katılan gençlerin el ve kollarına ay yıldız formunda kına yaktıkları gözlendi. "Onbeşliler Çanakkale yolu"nda projesi kapsamında şehitlikleri ziyaret eden ve Kosova'dan gelerek kampa katılan 15 yaşındaki 120 öğrenci de yürüyüşte yer aldı.

Güzergah boyunca gençlerin, Çanakkale Savaşları sırasında dedelerinin yaşadıklarını daha iyi hissedebilmeleri, o duyguyu yaşayabilmeleri için ses ve sis fişekleri atıldı.

Bazı gençler de savaşı canlandıran küçük gösteriler yaptı.

Etkinlik için Tokat'tan gelen Fatih Tanrıverdi, Çanakkale'de atalarını anma ve şehitlikleri ziyaret etme fırsatı bulduğunu söyledi.

Yürüyüşte "Onbeşlileri" temsilen yer aldıklarını aktaran Tanrıverdi, "Bu duyguyu bize yaşatanlara çok teşekkür ediyoruz." dedi.

- "Kendimi bu toprağın bir ferdi olarak hissediyorum."

Organizasyona Denizli'den katılan Hint asıllı Mohan Said de normal de bu organizasyona yabancı uyrukluların fazla katılmadığını belirtti.

Çanakkale'ye geldikten sonra farklı duygulara kapıldığını dile getiren Said, "Dün akşam kampta şehit eşleri ve aileleri konuştu. Çok duygulandım, gözyaşlarıma hakim olamadım. Memleketimden bana, 'Yürüyüşe niye katılıyorsun?" diye sordular. Ben de onlara Osmanlı tarihinin bizim tarihimiz olduğunu söyledim. Bir Müslüman olarak da tarihimizi bilmem lazım. Ben kendimi bu toprağın bir ferdi olarak hissediyorum." diye konuştu.

Kocadere köyü kamp alanından başlayan yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş, Conkbayırı'nda sona erdi.

- "Aziz ecdadımızın adına burada yürüdük"

Bakan Akif Çağatay Kılıç, yürüyüşün sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nü gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 102'nci yıl dönümünü idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

"Burada, 102 yıl önce ecdadımızın hayatını hiçe sayarak ülkenin birliği ve geleceği için ortaya koyduğu mücadele tarifsizdir. Ülkemizin, milletimizin mukaddes değerlerinin korunması için tabiri caizse yedi düvelin üstümüze gelip de üzerimize çullandığı zaman buna karşı duran, o zamanki tüm coğrafyanın her bir köşesinden gelip burada şehit olan aziz ecdadımızın adına burada yürüdük. Geçmişten aldığımız gücün bizi ileriye nasıl götürdüğünü gençlerimiz bu yürüyüşte hissettiler."

Bakan Kılıç, gençlerin kitaplarda okudukları, teorik olarak gördükleri dersleri burada pratik anlamda yansımasını görme, hissetme fırsatı bulduklarını dile getirerek, "Çünkü buradan geçerken, yürürken ne kadar büyük bir zorluk yaşandığını görüyorlar ki bizim burada yürüdüğümüz yol düzleştirilmiş. O günün şartları içinde normal bitki örtüsü içinde yürümek daha zordu. Yürüyüş, gençlerin ne yaşandığını hissetmeleri açısından iyi oldu." ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, diğer askeri ve protokol üyeleriyle çok sayıda öğrenci katıldı.