Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) işgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili, tutuklu 50 askerin yargılandığı davada, mahkeme heyeti tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi. 

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında yapılan binadaki salonda, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada sanıklar, tahliye taleplerine ilişkin beyanda bulundu. 

Tutuklu sanık erler, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında başlarında bulunan rütbeli askerlerden şikayetçi olduklarını ifade ederek, tahliyelerini istedi.

Müştekiler ve müşteki avukatları davaya katılma taleplerini tekrarladı.

Sanık avukatları da müvekkilerinin tahliyelerine ilişkin talepte bulundu. 

Duruşmada görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tutuklu 50 sanığın bu halinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.

Başbakanlık ve İBB davaya müdahil oldu

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve suçun vasıf ve mahiyeti gibi nedenleri dikkate alarak, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, dinlenilmek istenen tanıkların, sanık savunmaları alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verdi. 

Mahkeme heyeti, Başbakanlık, İBB, İBB Başkanı Mevlüt Uysal ile aralarında Varank ailesinin de bulunduğu şehit, gazi aileleri olan müştekilerin davaya katılma taleplerini kabul etti. 

Heyet, duruşmanın 12-23 Mart arası kesintisiz olarak Silivri’de yapılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.​