Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesiyle ilgili olarak, "Fiyat oluşumunda sağlıksız bir yapı var. Fiyat oynaklığında dünyada ikinciyiz. Yeni uygulama ile içerideki fiyatları koruyarak üstteki tavanı indirdik. İçerideki fiyat 900 mü, tavanı 1050 liraya indirdik. Spekülatörün oynayacağı alanı daralttık" açıklamasında bulunarak, et fiyatlarındaki düşüşün temuz ayında tüketiciye yansıyacağını belirtti.

ENFLASYONDAKİ OLUMLU ETKİ TEMMUZDAN İTİBAREN GÖRÜLECEK

NTV canlı yayınında gündeme ilşkin soruları yanıtlayan Zeybekci şöyle devam etti:

"Gıda komitemiz var. Sarı alarm noktasına gelen ürünler var, et de bunlardan biri. Et fiyatlarındaki artış üreticiye gidiyor mu, hayır. Etin enflasyon sepetindeki payı yüzde 1,9. Bizim hemen arkamızda  Yunanistan ve  Portekiz geliyor.  Portekizyüzde 1,09. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Fiyattaki en ufak bir oynama da enflasyona yol açıyor. Biz bu tedbirleri aldık da hemen etkileşim oldu mu hayır. Şu andaki uygulamayı zamanlama olarak da uygun görüyorum."

"İHRACATTA TEMMUZDA YÜZDE 15 ARTIŞ BEKLİYORUZ"

İhracat rakamlarını değerlendiren Zeybekci, "Haziranda  Ramazan Bayramı tatili vardı. Yüzde 2-4 bandında bir artış olabilir. Temmuzda yüzde 15'in üzerinde artış bekliyoruz. Yıl sonunda 153,3 milyar dolarlık hedefi fazlasıyla geçmek istiyoruz. Bu yıl tarihi zirveye ulaşmak istiyoruz" dedi.