ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 8 bin yılda tüketilen kadar gıdanın gelecek 40 yılda tüketileceğini belirterek, Türkiye'nin tarımsal potansiyeliyle açlığa son verecek ülkeler arasında olduğunu bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, dünya nüfusunun 2 milyar daha artarak 2050'de 9,6 milyara çıkacağını ve bu nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 60-70 oranında artmasının gerekeceğini ifade etti.

Uzmanlara göre son 8 bin yılda tüketilen kadar gıdanın gelecek 40 yılda tüketileceği bilgisini veren Bayraktar, "Müthiş bir gıda talebi baskısıyla karşı karşıyayız. Buna karşın tarımsal üretimi aynı hızla artıramıyoruz. Son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30'u verimsizleşti. Küresel düzeyde her yıl İtalya kadar tarım alanı kaybediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, dünyadaki tarım alanlarının sınırlı olduğuna işaret ederek, bu alanların kaybedilmemesi için önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi. Tarım alanlarının bilinçsiz sulama, aşırı gübreleme, yanlış ve aşırı zirai ilaç kullanımı gibi nedenlerle kirlendiğine ve çoraklaştığına dikkati çeken Bayraktar, dünyadaki tarım arazilerin dörtte birinin ciddi hasarlı durumda olduğunu belirtti.

Buna karşın, Türkiye nüfusunun 10 katı kadar insanın açlık çektiğine, 9 katı insanın da obeziteden muzdarip olduğuna değinen Bayraktar, şunları kaydetti:

"2016 yılında açlık çeken insan sayısı 38 milyon arttı. Dünyada 815 milyon açlık çeken, 108 milyonu çocuk olmak üzere 716 milyon obez, 1,6 milyardan fazla aşırı kilolu insan var. Sahra altı Afrika'da her dört kişiden biri yetersiz besleniyor. Dünyanın bir tarafı aşırı beslenirken, bir tarafı karnını doyuracak ekmeği bile bulamıyor. Her yıl 1,3 milyar ton gıda çöpe atılırken Türkiye nüfusunun 10 katı insan nasıl aç kalır? Her yıl 10 milyondan fazla insan açlıktan, 4 milyondan fazla insan obeziteden hayatını kaybediyorsa bu sorun dünyamızın en önemli sorunudur. İnsanoğlu aklına başına almalıdır."

Bayraktar, Türkiye'nin, tarımsal potansiyeliyle açlığa son verecek ülkeler arasında olduğuna işaret ederek, "Yapısal sorunlar çözülür, girdi maliyetlerimiz makul düzeylere çekilir, yeterli finansman sağlanır ve çiftçimiz daha fazla desteklenirse, sadece ülkemizdeki 80 milyon nüfusu, 5 milyonu aşkın yabancı ve sığınmacıyı şimdi olduğu gibi gelecekte de besler, gıda açığı bulunan başta Ortadoğu olmak üzere çevre ülkelerin gıda ihtiyaçlarını da karşılarız." ifadelerini kullandı.