Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in Ülke Riskleri Direktörü Yves Lemay, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin mali gücünün, reyting açısından toplamda risk profilini destekleyen bir istikrar kaynağı olduğunu vurgulayan Lemay, şunları kaydetti:

"Tarihsel olarak düşük bütçe açıkları ve özellikle benzer reytingle değerlendirilen diğer ülkelere kıyasla görece düşük kamu borçluluğu, reytingi destekleyici bir kaynak olmaya devam ediyor. Buna rağmen bu yakın zamanda açıklanan ekonomik destek önlemlerinin bütçe harcamalarını artırması ölçüsünde bütçe açığında biraz mali kayma potansiyeli görüyoruz. Fakat bizim toplamda değerlendirmemiz, Türkiye’nin mali gücünün, kredi gücünün bir kaynağı olmaya devam ettiği yönünde..."

"Türkiye’nin büyümesini bu yıl yüzde 4 seviyesinde bekliyoruz"

Moody's Ülke Riskleri Direktörü Lemay, Avrupa’daki ekonomik büyüme görünümünün Türkiye’nin ihracat potansiyelini olumlu yönde etkileyebileceğini, Avrupa’nın ekonomik büyüme görünümü açısından bu yıl ve 2019'a ilişkin yapıcı bir görüşe sahip olduklarını ifade etti.

Lemay, "Bu durum, Türkiye’nin ihracatını desteklemeye devam edecek. Bu yüzden de Türkiye’nin büyüme hikayesine katkıda bulunacak. Geçen yıl, kısmen Avrupa’daki güçlü büyümenin sonucunda Türkiye’de net ihracatın pozitife döndüğünü gördük. Bu gelecek birkaç yıl boyunca net ihracatın artmaya devam etmesine katkıda bulunacak pozitif bir unsur." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin büyüme görünümüne ilişkin görüşlerini de dile getiren Lemay, "Türkiye’nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesini, gelecek yıl ise bir miktar yavaşlamasını bekliyoruz. Cari açığın ise her 2 yılda da (GSYH’ye oranla) yüzde 5'in biraz üzerinde olmasını bekliyoruz." diye konuştu.