İSTANBUL

Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, Pakistan'da farklı sektörlerde yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, Türk iş dünyası temsilcilerini Pakistan'da yatırım yapmaları için davet etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) açıklamasına göre, D-8 Zirvesi için İstanbul'a gelen Abbasi, Türk iş adamlarıyla İstanbul'da yuvarlak masa toplantısında buluştu. Toplantıya, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi üyeleri ile Pakistan'da yatırımı bulunan ve ticaret yapmakta olan iş dünyası temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Abbasi, tüketim ürünleri, altyapı, enerji, yenilenebilir enerji, ilaç sanayisi, konut ve makine endüstrisi sektörlerinde Pakistan'da yatırım fırsatları bulunduğuna işaret ederek, Türk iş dünyası temsilcilerini Pakistan'da yatırım yapmaları için davet etti. Abbasi, serbest ticaret anlaşması üzerindeki müzakere sürecinin tamamlanması için Türk tarafının desteğini istedi.

DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya da Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik sınırların kaldırılması çağrısında bulundu.

Yerlikaya, Türkiye ile Pakistan arasındaki potansiyelin keşfedilmesi için serbest ticaret anlaşmasının tamamlanmasının yanı sıra yatırımlar ve hizmetleri de içeren kapsayıcı bir anlaşmanın iki dost ülkenin potansiyelini kullanabilmesi için şart olduğunu ifade etti.

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'na ortak olunması gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, iki ülke arasında 610 milyon dolar olan ticaret hacminin kolaylıkla 1 milyar doların üzerine çıkarılacağını kaydetti.

Yerlikaya, enerji, sağlık, inşaat ve müteahhitlik ve otelcilik gibi sektörlerde fırsatların iyi araştırılması gerektiğini belirterek, kendini ispat etmiş Türk müteahhitlik sektörünün de Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nda değer yaratan bir ortak olabileceğini vurguladı.

İki ülke arasında kısmen planlama eksikliğinden kaynaklı taşıma sorunları ve yüksek gümrükler gibi fiziksel nedenlere bağlı olarak büyüyememiş bir dış ticaret resmi olduğuna işaret eden Yerlikaya, "Türkiye'nin müteahhitlik başarısı tescillidir. Cam, makine, gıda azımsanmayacak ölçeklere sahiptir. 200 milyonluk genç bir tüketim pazarına ihracatla ancak bir süre yetişebilirsiniz. Sonuçta yatırım mutlaka gerekecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan'ın, dünyanın en büyük süt ve pamuk üreticilerinden biri olduğuna değinen Yerlikaya, şu açıklamalarda bulundu:

"Pakistan, enerji kısıtı nedeniyle bu ürünleri katma değere dönüştüremiyor. Güvenlik sorunu Batı medyasınca abartılı bir dille anlatılıyor. Serbest ticaret anlaşması ticaretin hızlı artmasını sağlayacak.

Ülkenin milli gelirinin 300 milyar dolar civarında olduğunu göz önünde bulundurursak Çin-Pakistan Ekonomik koridoru kapsamında ülkeye giren 60 milyar dolarlık yatırımın ne anlama geldiğini daha kolay anlayabiliriz. Bu yatırımlar Pakistan'ın tarım ve sanayi sektöründeki kilidini kırmasını sağlayacak. Türk yatırımcıların bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor.