TÜRKİYE'nin en önemli şeftali üretim merkezlerinden Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, ismini, yetiştirildiği İsaören Mahallesi’nden alan, 6 gün raf ömrü olan tüylü ve tüysüz olarak özel olarak yetiştirilen şeftalide bu yıl üretim rekor kırıldı.

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait soğuk hava deposunda muhafaza edilen şeftali hasat dönemini değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl ürün deseni bakımından zengin bir ilçe. Diğer ilçelerde iki üç tür ürün yetiştirilirken, bizde çok çeşitli ürün üretimi yapılıyor. İsaören mahallemizde yıllardan bu yana şeftali üretimi yapılıyor. İnegöl’ün bazı köylerinde de şeftali üretiliyor ama İsaören mahallemizde üretim daha fazla. İnegöl’de 15 bin ton şeftali üretiminin 6 bin tonunu İsaören karşılıyor. Şeftalinin kilosu 1 liraya satılıyor. Bizim beklentimiz 1.6- 1.7 TL arasındaydı. Bu fiyatlarla çiftçimiz para kazanamaz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarım A.Ş.’den isteğimiz olacak. Bursa’da siyah İncir’in pazarlamasında daralma olduğu zaman nasıl ki el atıyorlarsa, aynı şekilde de bizde şeftali konusunda destek isteyeceğiz. Bursa’nın en çok Şeftali üretimi İnegöl’de yapılmaktadır. İnegöl şeftalisi Bursa’nın parlayan yıldızı” dedi.

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu ise “Bizler mahallemizde 50 yıldan bu yana şeftali üretimi yapıyoruz. Hasadımız başladı. Çok zor şartlarda ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızla birlikte yağmurda çamurda ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Fakat bu sene şeftali fiyatları çok dibe vurdu. Bu sene şeftali fiyatlarında 1.6 veya 1.7 TL arasında bir beklentimiz vardı. Şu anda bir liraya şeftali satışı yapıyoruz. Geçen yıl kilosunu 50 kuruşa aroma fabrikalarına satış yapıyorduk, bu yıl aroma fiyatları da 30 kuruşa düştü. Bazı üreticilerimiz ürünlerini toplamıyor bile. Bizim tek geçim kaynağımız şeftali. Bu gün ürettiğimiz şeftaliyi 1 liraya satıyoruz ama pazarda bu fiyat 2 ila 2.5 lira arasında değişiyor. Aradaki sorunların kalkması gerekiyor” diye konuştu.

İsaören’de üretilen şeftalinin raf ömrünün uzun olduğuna dikkat çeken Ulu, “Ürettiğimiz şeftalinin en büyük özelliği de, diğer bölgelerde üretilen şeftalilere göre raf ömrü uzun. Allah’ın bir nimeti bu. Normalde bir şeftalinin raf ömrü 2 veya 3 gündür ama bizim ürettiğimiz şeftalinin raf ömrü 6 gündür” ifadelerini kullandı.