br />Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu hafta gerçekleştirilecek toplantısında düşük emtia fiyatlarının deflasyon riskini artırmasından dolayı para politikasında gevşemeye gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, Çin'den gelecek bir dizi veri de gelişen ekonomilerdeki yavaşlama hakkında daha net fikirler verecek.

Çin ve Brezilya'nın ekonomilerini yeniden dengelemeye çalışma çabalarının petrol ve metal fiyatlarında önemli bir düşüş yaratması ve küresel ekonomiye etki etmesiyle beraber kilit ekonomilerde de büyüme yavaşladı.

Yıllar boyunca süren krizin ardından bir de aşırı düşük enflasyon ile mücadele eden ECB'nin Perşembe günü yapacağı toplantıda faizleri artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, asıl önemli faktörlerin detaylarda gizli olması bekleniyor.

Piyasanın beklentisi 10 baz puanlık indirimle faizlerin negatif alanın daha derinlerine çekileceği olurken, bankanın 1.5 trilyon euroluk varlık alım programında da bir değişiklik yapması bekleniyor.

Bazı analistler aylık varlık alımlarının 10 milyar euro artırılmasını beklerken, bazı analistler de ECB'nin varlık alım programını yeni varlık türlerine genişleteceğini tahmin ediyor.

ÇİN'DE TİCARET VERİLERİ AÇIKLANACAK

ABD için geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin bir resesyon olacağı korkularını dindirmesi ve Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faizleri artırması için elini rahatlatmasıyla görünüm iyileşti.

Fakat Çin'in gittikçe kötüleşen ekonomik görünümü küresel politika yapıcılar için bir endişe olarak kalmaya devam ederken, yatırımcıların dikkatleri, ekonominin temel imalattan hizmet ve tüketim sektörlerine büyük bir geçiş yapması için önünün açılmasının beklendiği yıllık parlamento toplantısında olacak.

Yaklaşık 3,000 delegenin buluşarak bu geçişi görüşeceği günlerde Çin'den rezervler ve ticaret verileri de dahil olmak üzere açıklanacak ekonomik verilerin ivme kaybının ve sermaye çıkışının devam ettiğine işaret etmesi bekleniyor. Böylesi bir gelişmenin ivme kaybeden büyümeyi yeniden canlandırmak için ilave önlemleri tetikleyeceği tahmin ediliyor.

Bu hafta açıklanacak ticaret verilerinde yurt içi ve yurt dışında, sanayi üretimini olumsuz etkileyen ve emtia fiyatlarının düşük kalmasına neden olan zayıf talebin devam ettiğinin görülmesi bekleniyor.

İthalatın Şubat ayında yüzde 10 düşerek Ocak ayının yüzde 19′luk düşüşünden bir iyileşme göstermesi tahmin ediliyor. İhracat ise Ocak ayında yüzde 11.2 düşmesinin ardından yüzde 12.5 düşmesi bekleniyor.

Ayrıca bu hafta Kanada Merkez Bankası'nın yapacağı toplantıda faizleri değiştirmesi beklenmezken, Aralık ayında yüzde 1.1 düşüş gösteren İngiltere sanayi üretimi verileri de takip edilecek. Üretimin Ocak ayında yüzde 0.6 yükseliş göstermesi bekleniyor.