Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin yerli otomobil üretim projesinin sadece ülkenin değil dünyanın otomobili projesi olacağını söyledi.

Özlü, çeşitli ziyaretler için geldiği Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

Daha sonra Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Adnan Menderes Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı" açılışına katılan Özlü, burada yaptığı konuşmada bir çok üniversitenin açılış törenine isteyerek katıldığını, bakanlığının Türkiye'de bilimsel kapasitenin arttırılması, ve bilgi üretmesi için üniversiteleri desteklemek durumunda olduklarını belirtti.

ADÜ'nün 56 bin öğrenci ve bin 700 akademik personele ulaştığına işaret eden Özlü, bunun başarının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. 

"Teknoloji açığı"

Bakan Özlü, yaptıkları hiç bir projeyi sadece ekonomik çerçeveyle sınırlandırmadıklarını dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Çünkü biliyoruz ki bilim, teknoloji ve sanayi sadece kendi alanlarıyla sınırlı değildir. Üreticimiz her birikim ülkemizin kalkınmasına koyduğumuz bir tuğladır. Geliştireceğimiz her teknoloji amaçsız küresel rekabette ülkemizi bir üst basamağa taşıyacaktır. Her sanayi atılımı karşılığını sadece ekonomik refahta değil, başı dik bir ülke olma yolunda da bulacaktır. İçinde bulunduğumuz coğrafya sık sık konuşulan konular bunlar. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar, güvenlik ve terör sorunları sürekli konuşuyoruz. Bütün bu gelişmeler, olumsuz şartlar ve bu şartları oluşturanların oyunlarını mutlaka bozacağız. Bunu üreterek, katma değer bir marka oluşturarak yapacağız. Tüm bunların yoldu da araştırma, geliştirme, inovasyon ve yüksek teknolojiden geçiyor. Esasen bütçemizin tek bir açığı var teknoloji açığı. Bakın tarımda teknoloji kullanmak durumundayız. Ne yaparsak yapalım teknoloji kullanacağız. Bize üstünlük sağlayacak olan tek alan teknolojidir."

Özlü, Türkiye'nin ekonomisi büyüyen bir ülke olduğuna işaret ederek, "Türkiye ihracatla, yurt içi üretimle büyüyor. Ama yeterli değil. Daha fazla büyüyeceğiz, daha fazla çalışacağız. Çünkü sanayimiz emek yoğun üretimden teknoloji yoğun üretime üniversitemiz sayesinde geçebilecek. Yani sizler üniversitelerimiz bilgi üretirse bu üretilen bilgiden teknoloji ve sanayide katma değer oluşturacağız." ifadesini kullandı. 

"Dünyanın otomobili projesi"

Bakan Özlü, Sanayide, ekonomide ve bilimde yeni bir paradigma söz konusu olduğunu bilinen bütün kalıpların, kuralların, yöntemlerin değiştiğini oyunun kurallarının yeniden yazıldığına değindi.

Türkiye'nin bu değişimin gerisinde kalamayacağını vurgulayan Özlü, şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye ekonomisi ve sanayisi teknolojiyle büyüyecektir. Yani ne kadar teknoloji o kadar kalkınma. Fakat teknoloji üretmek tek başına yeterli değil. Önemli olan teknolojinin arkasına ekonomik ve ticari akıl koymaktır. Bu alanda içtenlikle ifade etmek isterim ki Türkiye'nin otomobil projesi sadece teknolojik bir ürün değil, arkasında ticari aklın ve küresel farkındalığın olduğu bir otomobil olacak. Yerli marka otomobilimizin arkasında sanayi 4-0, dijital teknolojiler, üst düzey yazılımlar olacak. Türkiye'nin otomobili Türk sanayisinin ve girişimciliğimizin vizyonunu genişletecek."