Moody's, internet sitesinde yayınladığı açıklamasında, FED'in faiz artışıyla ABD ekonomisinin doğru yolda olduğunu göstereceğini savundu. Ancak aynı durumun Türkiye, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülke ekonomileri için geçerli olmadığını belirtti.

Kuruluşun açıklamasında, "Büyük olasılıkla en çok gelişmekte olan piyasalarda, Brezilya, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika gibi (iç sorunların mali piyasa istikrarsızlığına sebep olduğu yerler) ülkeler etkilenecek. Bu ülkelerin, büyüme ve dış şoklara karşı kendilerini korumak için dar bir politika alanları var." ifadeleri kullanıldı.

Moody's'e göre söz konusu faiz artışının ABD ekonomisini minimum düzeyde etkileyeceğine dikkat çekildi. Açıklamada, Moody's Kıdemli Başkan Yardımcısı Steven Hess'in görüşlerine de yer verildi. Hess, FED'in 16 Aralık Çarşamba günkü toplantısında 'muhtemelen' faiz artışına gidileceğini belirtti.

Hess, faiz artışının ABD ekonomisi üzerindeki etkisi için, "Bu tarz bir artış, Amerikan ekonomisinin trendin üzerinde büyüme gösterdiği görüşümüzü destekleyebilir." değerlendirmesine yer verdi.

Moody's, faiz artışının gelişmekte olan ülkeler için belirsizliği ortadan kaldıracağını, ancak bazı ülkelerde bu gelişmenin sermaye akışı ve yatırımcı algısını tersine çevireceği riski bulundurduğunu belirtti. Açıklamada, yatırımcılar, faizler için beklentilerini aniden değiştirirse, düşük de olsa (marketlerin) sert reaksiyon verme ihtimali olduğuna dikkat çekildi.

Geçtiğimiz günlerde bir başka derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, FED'in faiz artırması durumunda Türkiye'nin etkilenecek ülkelerin başında geldiğini açıklamıştı.