Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV iadelerinin hızla sonuçlanması için Ankara'da 2 özel ihtisas vergi dairesinin kurulma sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Türkiye genelinde yaklaşık bin 200 uzman personele eğitim verildi. Başkent'teki ihtisas vergi dairelerimiz haziran sonunda hizmet vermeye başlayacak." dedi.

Maliye Bakanlığı, özel sektörün uzun süredir beklediği, KDV iade sürecinin hızlandırılmasına ilişkin çalışmalarda önemli bir adım attı.

Sorunun çözümü için daha önce ilgili mevzuatlarda gerekli iyileştirmeleri yapan Bakanlık, şimdi de mükelleflerin beklediği ihtisas vergi dairelerini hizmete açmaya hazırlanıyor.

- "Eylem planı bir bir hayata geçiriliyor"

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlık olarak devletin ve milletin menfaatlerini korurken, bir yandan da vatandaşların işlerini kolaylaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bu kapsamda, mükelleflerden gelen talepleri titizlikle incelediklerini anlatan Ağbal, KDV iadelerinin hızlandırılmasının da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin hazırlanan eylem planında yer alan hususların bir bir hayata geçirildiğinin altını çizen Ağbal, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Ankara'da KDV iadeleri için 2 özel birimin kurulumunu neredeyse tamamladık. Türkiye genelinde yaklaşık bin 200 uzman personele eğitim verildi. KDV iadesinde görev alacak personelin yetkinliğinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu nedenle eğitimler sürekli hale getirilecek. Başkent'teki ihtisas vergi dairelerimiz, haziran sonunda hizmet vermeye başlayacak. Böylece vergi daireleri arasındaki farklı uygulamalardan kaynaklanan mükellef mağduriyetleri ortadan kalkacak, KDV iadeleri daha hızlı ve doğru yapılacak, haksız KDV iadelerinin önüne geçilecek."

- "1 kuruş bile fazladan kalmasın"

Mevcut vergi dairelerindeki iş yükü nedeniyle KDV iadesi talebinde bulunan mükelleflerin işlemlerinin tamamlanmasının uzun süre aldığına işaret eden Ağbal, "Mükelleflerimiz, KDV iadesi işlemi için geldiği bu birimlerde işlerini hızlı bir şekilde halledebilecek. Hiçbir mükellefimizin 1 kuruşunun fazladan 1 gün bile olsa içeride kalmasını, aynı zamanda devletin 1 kuruşunun bile haksız yere zayi olmasını istemiyoruz. Yeni sistemle bu iki sorun da büyük ölçüde çözülmüş olacak." diye konuştu.

- İkinci durak İstanbul

Maliye Bakanı Ağbal, mükelleflerin, iadelerinin hangi aşamada olduğunu şeffaf bir şekilde takip edebilecekleri sistem sayesinde iade talebinin hangi aşamada olduğunun ve süre bilgisinin görülebildiğini ifade etti.

Konunun, özel sektör için önemini bildiklerinin altını çizen Ağbal, "Biz de bunun için titizlikle çalışıyoruz. Mükelleflerimiz müsterih olsun. Maliye Bakanlığı olarak, üzerimize düşen her şeyi yapacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Ağbal, KDV iadelerine ilişkin Ankara'da kurulan özel birimlerin aynısını eylül ayında İstanbul'da da hayata geçireceklerini kaydetti.

- Mükelleflere e-tebligat kolaylığı

Bunların yanı sıra KDV iadesi talep eden mükelleflerden istenen belgelerin büyük çoğunluğunu artık elektronik ortamda aldıklarını anlatan Ağbal, böylece hem bürokratik işlemlerin azaltıldığını hem işlem maliyetlerinin aşağı çekildiğini hem de iade süresinin kısaltıldığını bildirdi.

Ayrıca, iade talebiyle vergi dairelerine başvuran mükelleflerin evraklarında eksiklik bulunması halinde, daha önceden bu eksikliklerin sadece kağıt ortamında ve posta yoluyla istendiğini anımsatan Ağbal, "Bunları artık İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep gibi büyük şehirlerimizde mükelleflerimize ve yeminli mali müşavirlerimize internet vergi dairesi aracılığıyla elektronik ortamda gönderiyoruz. Önümüzdeki günlerde de bir sonraki aşamaya geçerek, bu bildirimleri tüm Türkiye'de e-tebligat yolu ile mükelleflerimize ve yeminli mali müşavirlerimize, online olarak anında ulaştıracağız." dedi.

AA