ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sanayicinin dijital dönüşüme uyum sağlaması için organize sanayi bölgelerinde (OSB) dijital dönüşüm merkezleri kuracaklarını belirterek, "Bu merkezler, sanayicilerimizin dijital dönüşümünü sağlamalarına yardımcı olacak, danışmanlık yapacak, eğitim verecek ve gereken her tür desteği sağlayacak." dedi.

Elvan, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen 34. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yeni nesil mobil genişbant altyapıları, nesnelerin interneti, bulut bilişim, büyük veri analitiği, yapay zeka, sanal gerçeklik ve 3 boyutlu yazıcı gibi teknolojilere işaret ederek, bu teknolojiler sayesinde önümüzdeki dönemde ekonominin dijitalleşmesinin yeni bir boyuta geçeceğini söyledi.

OECD ülkelerinde birbirine bağlı nesnelerin sayısının 2016 itibarıyla 1 milyarı aştığına dikkati çeken Elvan, "Bu sayının 2022 yılı itibarıyla 14 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Her gün ortalama 500 milyon tweet atılıyor. Google'da yapılan arama sayısının ortalaması günlük 3,5 milyarın üzerinde. 2017 itibarıyla büyük veri ve veri analitiği pazar gelirlerinin 150 milyar doları aştığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemin güçlü toplumlarının, dijitalleşme sürecini etkin şekilde yönetip bunun sonucu olarak bilgi temelli yenilikçiliği geliştirebilenler olacağını belirten Elvan, kalıcı ekonomik büyümenin ancak yeni teknolojilerin ekonomide oluşturacağı üretkenlik artışı yoluyla mümkün olduğunu dile getirdi.

Elvan, dijitalleşme sürecinin, Türkiye'de bilgi temelli yenilikçilik yoluyla sağlanacak üretkenlik artışı ve bunun besleyeceği büyüme açısından ciddi fırsatları beraberinde getireceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"KOBİ'ler, bulut bilişim, tedarik zinciri yönetimi, kurumsal kaynak planlaması gibi üretkenlik artışı getirebilecek bilgi iletişim teknolojileri uygulamaları, genişbant aboneliği ve web sitesi sahipliği oranlarında geride kalıyor. OECD içinde çoğu şirketin genişbant aboneliği varken, 2016 yılı itibarıyla, her dört şirketten yalnızca birinin bulut bilişim hizmetlerini kullandığını raporladığını görüyoruz. Bu oran büyük ölçekli firmalarda yüzde 47 iken, KOBİ'lerde yüzde 22'ye düşüyor."

- "Müfredat iyileştirilmeli"

Bilgiye dayalı sermayeye de yoğun ve etkili şekilde yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Elvan, firmaların, insan kaynakları ve organizasyon yapılarını buna göre geliştirmesi, Ar-Ge çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Elvan, üniversitelerin müfredatının piyasa ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi, Ar-Ge teşviklerinin gözden geçirilmesi, KOBİ’lerin teknoloji kullanımının geliştirilmesi, artan otomasyon nedeniyle işsiz kalacağı düşünülen çalışanlara yeni ekonomide talep edilen niteliklerin kazandırılması ve ilköğretimdeki öğrencilere kodlama eğitimi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonominin bir bütün olarak dijitalleşmesi adına 2018'in somut adımların atılacağı bir yıl olacağını belirten Elvan, şunları kaydetti:

"2018 yılı dijital ekonomi yılı olacak. Atılacak somut adımların başında sanayicinin dijital dönüşüme uyum sağlaması açısından OSB'lerde dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Bu merkezler, sanayicilerimizin dijital dönüşümünü sağlamalarına yardımcı olacak, danışmanlık yapacak, eğitim verecek ve gereken her tür desteği sağlayacak. Sanayimizin dijital dönüşümünü gerçekleştirmek zorundayız. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte geç kalmıştık, önümüzde bir fırsat var. Bu fırsatı hep birlikte değerlendirmeliyiz. Türkiye'nin dijital dönüşümünü hep birlikte sağlamalıyız."

Elvan, Bakanlığı tarafından hazırlanan, ülkenin dijital dönüşüm stratejisi niteliğindeki 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'nın da politikaları şekillendiren araçlardan biri olduğunu ifade ederek, 11. Kalkınma Planı'nın hazırlık çalışmalarına tüm kesimlerin destek vermesini istedi.

Her bir coğrafi bölgede toplantılar yapacaklarını dile getiren Elvan, Türkiye'nin her köşesinde dijital dönüşümün sağlanması için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi. Elvan, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında ülkenin en uç noktasına kadar ulaşmak istediklerini bildirerek, "Bunu sanayimizle bütünleştireceğiz, tarımımızla bütünleştireceğiz, hizmetler sektörüyle bütünletireceğiz ki gerçek anlamda dijital dönüşümü gerçekleştirelim. Gerçek anlamda dijital ekonomiyi Türkiye'ye yerleştirelim." dedi.