Moody's Analytics Başekonomisti Mark ve Standard and Poor's ABD Ekonomisti Satyam Panday, Fed'in bugün bitecek nisan ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin beklentilerini, AA muhabiriyle paylaştı.

Zandi, TSİ 21.00'de yayımlanacak FOMC bildirisinde, ocak ve mart toplantılarına ait metinlerden daha pozitif bir dil kullanılabileceğini belirterek, "Fed yetkililerinin, faizleri artırmaya bu yaz devam etmeyi istediklerini nisan toplantısının karar metniyle göstermelerini bekliyorum. Toplantının kilit noktası, risklerin dengede olduğuna yönelik cümlenin karar metnine yeniden eklenmesi olabilir çünkü faiz artış sinyalini genellikle risklere yönelik ifadelerle veriyorlar." diye konuştu.

Karar metninde bu yönde bir değişikliğe gidilmesinin haziranda faiz artırımı için açık bir ipucu olacağını vurgulayan Zandi, "Haziranda faiz artışına gidileceğini kesinleştirecek şeyin, enflasyon beklentilerinin iyileşmesi olduğunu düşünüyorum. Eğer son dönemde toparlanmaya başlayan enflasyon beklentileri artmaya devam ederse bu, Fed'in haziranda faiz artışına kilitlenmesi için yeterli olur." öngörüsünde bulundu.

- "Haziranda üçte iki olasılıkla faiz artar"

Zandi, finansal piyasalarda yaşanacak yeni bir çalkantı döneminin faiz artışını erteletebileceğine işaret ederek, "Eğer piyasalar yeniden paniklerse hisse senetlerinin değer kaybettiğini, emtia fiyatlarının düştüğünü ve kredi marjlarının genişlediğini görebiliriz. Böyle bir gelişme, Fed'e faiz artışını muhtemelen erteletir. Aynı zamanda faiz artışını erteletebilecek bir diğer faktör, istikrar kazanmaya başlayan küresel ekonominin tekrar zayıflamaya başlaması olur." ifadelerini kullandı.

Zandi, bu risklerin şu anda düşük seviyede olduğunu dile getirerek, "Fed'in haziranda üçte iki olasılıkla faiz artıracağını tahmin ediyorum." dedi.

- "ABD ekonomisi güçlü, GSYH yanıltıcı"

Zandi, son dönemde açıklanan bazı zayıf verilerin, FOMC kararlarını fazla etkilemeyeceğini çünkü ekonominin en önemli barometresinin istihdam artışı olduğunu söyleyerek, "ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve iş gücü piyasasının bunu açıkça ortaya koyduğunu düşünüyorum. Ekonomi birçok yeni iş pozisyonu sağlıyor, iş gücü piyasasındaki atıl kapasite hızlı şekilde kayboluyor. Ayrıca tüm öncü göstergeler pozitif, işten çıkarmalar tarihin en düşük, işe alımlar tarihin en yüksek seviyelerinde seyrediyor, iş gücüne katılım artıyor, ücretler yükseliyor." görüşünü paylaştı.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ölçümünün zor ve yanıltıcı olduğuna, özellikle yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH verisinde hesaplama hataları olabileceğine dikkati çeken Zandi, Fed'in bu nedenle perşembe günü açıklanacak büyüme verisine fazla önem vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

- "Fed, piyasaları hazırlayacak"

Standard and Poor's ABD Ekonomisti Satyam Panday, Fed'in nisan toplantısında faiz artışına gitme olasılığının çok düşük olduğunu ancak karar metnini, piyasaları faiz artışına hazırlamak için kullanabileceğini dile getirdi.

Piyasaların şu an yaz döneminde gelecek bir faiz artışının fiyatlanmadığının altını çizen Panday, "Fed, projeksiyonları bu yöndeyse faiz artışına yaz aylarında gidebilmek için zemini ona göre ayarlamaya çalışacaktır. Haziran ya da temmuzda faiz artışına gidileceğine yönelik en önemli ipucu, FOMC'nin riskleri dengeli şeklinde tanımlaması olur." şeklinde konuştu.

Panday, faiz artışına, yakın zamanda devam edileceğine yönelik bir başka ipucunun, karar metninde küresel gelişmelere yönelik endişelere yer verilmemesi olacağını aktararak, "Fed'in ekonomik risklere ve uluslararası gelişmelere yönelik değerlendirmeleri yakından izlenecek." dedi.

Piyasaların, Fed'in ocak ve mart toplantılarına kıyasla daha "şahin" bir tavır takınmasına nasıl tepki vereceği sorusunu ise Panday, şöyle cevapladı:

"Piyasaların, FOMC karar metnine mi yoksa finansallara mı tepki verdiğini anlamak zor olacak çünkü şu an şirketlerin bilançolarını açıkladığı dönemin tam ortalarındayız. Gelecek birkaç haftada daha fazla veri açıklandığında ve Fed yetkilileri konuştuğunda, piyasaların ve Fed'in birbirine yaklaştığını ya da birbirinden uzaklaştığını göreceğiz."

aa