ABD Merkez Bankası (Fed) iki gün süren toplantının ardından faiz kararını açıladı. Fed faizlerde değişikliğe gitmeme kararı aldı. Faizler böylelikle yüzde 1,00-1,25 bandında sabit kaldı. Piyasaların da tahminleri faizlerde değişiklik yapılmaması yönündeydi. FOMC faiz kararını 9’a karşı 0 oyla aldı.  

Washington'daki iki günlük toplantının ardından Federal Açık Piyasa Komitesi'nin açıklamasında, "Kasırgaların sebep olduğu aksamaların ekonomik aktiviteyi yakın dönemde etkileyeceği, ancak önceki tecrübelere bakıldığında fırtınaların, ekonominin gidişatını orta vadede etkilemesinin pek mümkün olmadığı" ifadesine yer verildi.    

Bunun yanında, ABD ekonomisine ilişkin, işgücü piyasasının güçlendiği ve ekonomik aktivitenin ılımlı bir artış kaydettiği, enflasyonun ise bu yıl azaldığı ve yüzde 2'nin aşağısında olduğu kaydedildi. Anket bazlı enflasyon beklentisi göstergelerinin ise fazla değişmediği bildirdildi. 

Fed politika yapıcıları, istikrarlı büyüme ve düşük işsizliğin enflasyonu hedefe yakınlaştıracağına inanıyor. Enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yaklaşması, faiz artışı ve parasal genişlemeden çıkış ile gerçekleşecek kademeli sıkılaşma politikasını destekleyici nitelikte. 

Bilanço küçültme planına ise Ekim ayında başlanacağı kaydedildi. Enflasyona ilişkin medyan tahminler esas alındığında, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe 2019 yılında ulaşması bekleniyor. 

3 FAİZ ARTIŞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Fed bu yıl Mart ve Haziran aylarında 25'er baz puan olmak üzere 2 kere faiz artırmıştı. Fed'in noktasal grafiğine göre ise hala 2017 için bir, 2018 için ise üç faiz artışı öngörülüyor.  

Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasından notlar; 

Fed Başkanı Janet Yellen faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Yellen, bankanın bilanço daraltmasının kademeli ve tahmin edilebilir olacağını söyledi. 

Yellen, gelecek yıllarda ılımlı büyümenin süreceğini belirtirken tüketici gelirlerinin, düzelmekte olan işgücü piyasasından olumlu etkilendiğine işaret etti. Yellen, işletme yatırımları ve ihracatta, daha güçlü küresel ekonomiye bağlı olarak bir artış gözlemlendiğini söyledi. Yellen, işgücü piyasasının dengeye kavuştuğunu ve ilerleyen zamanlarda daha da güçlenebileceğini vurguladı. 

"KASIRGANIN EKONOMİYE CİDDİ BİR ETKİSİ OLMAYACAKTIR"

Yellen, enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesinin bir süredir altında olduğunu söyledi ve Enflasyonun yukarı yönlü hareket etmesini ve yüzde 2 seviyesinin etrafında dengeye kavuşmasını bekliyoruz ifadesinde bulundu. Yellen ayrıca, enflasyondaki düşüşün geçici olduğunu söylerken, düşük enflasyonun devam etmesi durumunda bankanın para politikasında değişikliğe gidebileceğinin sinyallerini verdi. 

Yellen, ekonomik toparlanmanın güçlü bir yolda ilerlediğini ve geçtiğimiz günlerde yaşanan kasırgaların, ekonomiye ciddi bir etkisinin olmayacağını belirtti. Yellen, kasırgaların etkisiyle, benzin fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu arttırıcı bir etkisi olsa da bunun geçici olacağını ifade etti. 

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin uzun vadeli normal faiz oranı beklentisinin yüzde 3 seviyesinden yüzde 2.75'e düştüğünü ifade etti. Yellen son olarak, kendi görev süresine ilişkin Başkan Donald Trump'la herhangi bir görüşme yapmadığını söyledi. 

DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ?

Gün içinde 3.47 seviyesinde hareket eden dolar 21:00’da açıklanan kararın ardından 3.48’in üzerine çıktı. Dolar/TL saat 21:03’te 3.49’u aştı ve 3.4946 seviyesini gördü.

Dolar 21.30  sonrasında ise 3.50 seviyesini aştı. Dolar kısa bir süre içinde 3.51 seviyesinin üstünü gördü. Dolar sonrasında ise 3.50 seviyesinde dengeledi. 

Bu sırada euro/TL yüzde -0.4 düşüşle 4.1688 seviyesinde, dolar/euro kuru ise yüzde -0.84 gerilemeyle 1.881 seviyesinde seyrediyor.

"FED İYİMSER BİR GÖRÜNTÜ ÇİZDİ VE ARALIK AYINI MASADA BIRAKTI"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan hurriyet.com.tr'ye özel kararı yorumladı. Erkan; "Fed, 20 Eylül toplantısında beklendiği gibi faizleri değiştirmezken bilanço küçültmenin ayrıntılarını da beklenen hatlarıyla ortaya koyuyor. Fed’in Ekim ayından itibaren önceden belli Hazine kağıtlarıyla başlayacağı bilanço küçültmede, Ekim ayından itfası gelen tahvil ve bonoların yeniden alınması azaltılacak ve piyasaya böylece daha az para verilerel kademeli parasal sıkılaştırma sağlanacak. Fed üyelerinin 2017 faiz projeksiyonlarında bir değişim yok, önceki gibi yüzde 1,4 seviyesinde kalıyor ve bu Aralık ayında bir faiz artırımı masada demek. Enflasyonun kısa vadede yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam edeceği belirtiliyor. Nitekim SEP’de (Summary of Economic Projections) de belirtildiği üzre 2017 çekirdek PCE enflasyon beklentisi yüzde 1,7’den yüzde 1,5’a; 2018 beklentisi ise yüzde 2’den yüzde 1,9’a ufak bir revizyona uğramış. Enflasyonda yakın vadede oluşan yükseliş, enerji grubuna bağlı fiyat etkisinden kaynaklanıyor, dolayısıyla ilerleyen aylarda bu etki geçtiğinde enflasyonist baskılar düşük kalmaya devam edecek. Diğer yandan, Fed’in özellikle orta dönem için yaptığı tahminlerde kasırganın tüm etkilerinin gözardı edildiğini söylemek mümkün. Uzun vadeli işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,6 olmayı sürdürüyor, NAIRU olarak kabul edilen bu seviyenin altındaki işsizliğin halen enflasyon yaratacağı inancı devam ediyor, dolayısıyla Fed halen faizler konusunda Philips eğrisi kuralına bağlı kalmaya devam ediyor diyebiliriz. 2017’de bir faiz artışı daha bekleyen üye sayısı da Haziran’dan Eylül’e değişti ve 8’den 11’e yükseldi. Bu Fed içerisinde şahinleşme olarak yorumlanabilir. Ancak Fed’in yönetimi içerisinde çok değişimler olacağından dolayı bu ağırlıklar özellikle 2018 yılından sonra çok değişmiş olabilir. Bu Fed’in uzun döneme ilişkin beklentilerinin şu anda fazla anlam ifade etmemesine neden oluyor. Buna karşılık; dots medyan grafiğinde de görüldüğü üzre; dots medyan eğrisi 2020’den sonra aşağı eğilim kazandı, çünkü uzun vadeli faiz beklentisi 2020’ye göre daha düşük kalmış.

Bilanço küçültme planı aynı Haziran’da açıklandığı gibi. Ekim’den itibaren Hazine kağıtlarında 6 milyar USD’den, MBS’de 4 milyar USD’den başlanacak ve 3 ayda bir sırayla 6 ve 4’er milyar USD artırılarak 30 ve 20 milyar USD’lik maksimum dilimler haline getirilerek bilanço küçültmenin sonuna kadar böyle gidilecek.

Fiyatlamalar açısından bakacak olursak; DXY’de 92,7’ye, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 2,29’a, 2 yıllık tahvil faizlerinde de 2008’den sonraki zirve olan yüzde 1,43’e gelmesiyle beraber piyasalarda USD lehinde momentum oluştuğu görülüyor. Bu kapsamda önemli fiyat hareketlerinden; EUR’nun gün içinde 1,2030’ları gördükten sonra Fed açıklamalarının ardından 1,1860 desteğine çekildiği görülmektedir. Tabii ABD faizlerinde bir kademe daha yukarı hareket görürsek daha farklı bir senaryodan bahsetmek de mümkün olabilecektir, ancak bu destek şu anda sağlam çalışıyor. Aşılması durumunda bir sonraki hedef 1,1720’de... Altında beklediğimiz 1300 USD kırılması gerçekleşti, özellikle hareket 1295 USD altında kalıcılık kazanırsa 1280 USD hedeflenebilir, faizler daha yukarı gitmezse sonraki gün tepki gelir. TRY’de ise faiz hassasiyeti kapsamında hareket kayda değer oldu ve gün içinde artıda olan TRY USD karşısında negatif bölgeye geçerek 3,52 direncine yaklaştı. 3,49 üzerinde 3,52 ve 3,55 beklentileri devam edecektir." açıklamasında bulundu. 

“PİYASALARIN ASIL İSTEDİĞİ TABLOYU OLUŞTURDU”

Işık FX-Araştırma Uzmanı Melih Kopuz hurriyet.com.tr’ye Fed’in kararını yorumladı. Kopuz; “Öncelikle Fed’in bugünkü toplantısıyla birlikte piyasaların kafasında takılı kalan soru işaretlerinin büyük bir kısmını giderdiklerini söyleyebilirim. Yalnızca belirtmiş olduğum bu ifade dahil Fed’in şahin görünümde bir toplantı gerçekleştirdiği ipucunu okuyuculara veriyor. Fed tıpkı beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Fakat faizlerin kademeli bir şekilde artacağının ve bu artışların önümüzdeki birkaç yıl için yeterli olacağına vurgu yapıldı. Vadeli kontratlara toplantı öncesinde baktığımızda en yakın faiz artırımının Aralık ayında olacağını görüyorduk. Bu ihtimalin bugünkü toplantı ardından değişmediğini aksine daha da kuvvetlendiğini gözlemliyoruz. Toplantı öncesinde yüzde 54’lerde bulunan faiz artırım ihtimalleri güncel olarak yüzde 65 düzeyine tırmanmış durumda. Öte yandan toplantının bir diğer merak edilen unsuru ise 2008 yılından bu yana büyüyen bilanço üzerineydi. Artık herkes 4.5 trilyon dolar seviyelerine dayanan bilançonun küçültme sürecinin başlayacağını biliyordu. Ancak bu sürecin zamanlama olarak ne zaman olacağına dair bir belirsizlik söz konusuydu. Hatırlanacağı üzere son FOMC toplantısında bilanço küçültmesine başlangıcının ‘görece yakın zamanda’ olacağı ifadesine yer verilmişti. Bugün ise konuya açıklık getirilerek sürecin Ekim ayında başlayacağı ve bilançonun kademeli, öngörülebilir şekilde küçüleceğinin belirtilmesi piyasaların asıl istediği tabloyu oluşturdu diyebilirim. Yalnızca enflasyon anlamında Fed tarafının bazı takıldıkları noktalar olduğunu düşünüyorum. Çünkü ifadelere baktığımda yetkililer ABD’nin 2017 yılı enflasyon kalemine bakılarak kayıp bir yıl geçirdiklerini düşünüyorlar. Baz olarak baktıkları nokta bilindiği gibi yüzde 2 olan enflasyon hedefinin ne kadar uzağında ya da ne kadar yakınına ulaşıldığı. Eğer bu görünüm devam ederse para politikasında değişikliğin gerekebileceğini düşünüyorlar. Açıklamalar içerisinde ise şimdiden enflasyonda 2018 için umutlu olduklarının belirtiliyor olması bana kalırsa şimdiden para politikası değişikliği ile alakalı çalışmalara başladıklarını kanıtladığını söyleyebilirim.” şeklinde ifade etti.

Hürriyet