br />Rusya kriziyle birlikte hareketlenen dolar kuru bu hafta gevşemeye başladı. Bugün 2.88 liradan alıcı bulan doların Fed'in atacağı adımla tekrar hareketlenmesi bekleniyor. Bununla birlikte dolar kurunun üç ay sonra 3 lirayı geçmesi ve gelecek yıl 3.15 lira olması bekleniyor.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin önümüzdeki 12 ay içinde ABD'de başlaması beklenen faiz artışlarıyla değer kaybetmeye devam etmesi ancak kademeli faiz artışları sayesinde bu kayıpların geçmiş yıllara göre daha sınırlı kalması bekleniyor.

Reuters'ın TL için 30′un üzerinde kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre, bu yıl dolar karşısında yüzde 20′ye yakın değer kaybeden TL'nin önümüzdeki 12 ayda yüzde 9 daha değer kaybederek 3.15 seviyesine yükseleceği öngörülüyor.

Ancak aylık ankete katılan stratejisiler, dört yıldır devam eden gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybı sürecinin önümüzdeki yıl yerini daha sakin bir seyre bırakmasını hatta bazı para birimlerinin istikrara kavuşmasını öngörüyorlar.

Ankete göre önümüzdeki bir ayda dolar/TL'nin 2.95, 3 ayda 3.03, 6 ayda ise 3.0950′ye yükselmesi bekleniyor.

sözcü