Brent petrolün varil fiyatı Şubat 2004 tarihinden bu yana ilk kez 30 doların altını gördü.

Küresel piyasalarda ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin devam etmesi petrolde talep yönlü beklentileri baskı altında bırakırken, arz tarafında ise jeopolitik risklerin sınırlı kalması petrol fiyatlarının düşüşünü sürdürmesine neden oluyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün açıklanan "Bej Kitap" raporu, ülkedeki sanayi, enerji ve tarım sektörlerinin güçlenen dolar, düşük petrol fiyatları ve zayıf talepten olumsuz etkilendiğini ortaya koydu.

Raporun ardından Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2'ye yakın değer kaybederek 30 doların altını gördükten sonra günü 30,25 dolardan tamamladı.

Büyük yatırım kuruluşlarının petrol fiyatı hedeflerinin düşürmesi ve analist yorumlarında 20 dolar seviyelerinin konuşulmaya başlanması petrol fiyatına gelen tepki alımlarını sınırlarken, bugün de Asya piyasalarındaki düşüş eğiliminin Avrupa piyasalarında devam ettiği görülüyor.

Brent petrolün varil fiyatı bugün en düşük 29,69 doları gördükten sonra şu dakikalarda 30 doların hemen üzerinde dengelenme çabasında.

Analistler, teknik olarak Brent petrolün varil fiyatında 30 doların psikolojik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altında kalınması durumunda 25 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise önceki gün 30 doların altını gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla 30,50 dolar seviyelerinde dengelendi.

AA