İSTANBUL (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'ne (TAP) ilişkin, "Şimdi TANAP, TAP gibi projelere odaklanmak ve bunların başarısı için çalışmak durumundayız. Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden geçecek projelere de odaklanmalıyız. Aktif şekilde çalışmak suretiyle bu doğalgaz projelerini bölgede uygulamalıyız." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Seremonisi'nde konuşan Borisov, enerjinin sadece ekonomi için değil iklim değişikliği gibi konular için de önem arz ettiğini vurguladı.

Borisov, doğalgazın daha temiz ve çevre dostu bir yakıt olduğunu belirtti.

Bulgaristan'ın Balkanların önemli aktörü olduğunu söyleyen Borisov, sahip olduğu doğalgaz iletim hattının da Bulgaristan'a daha da önemli konum verdiğini kaydetti.

Borisov, "16,7 milyar metreküplük doğalgaz şu anda Bulgaristan üzerinden geçmekte. Bunun bir kısmı da Türkiye'den geliyor." diye konuştu.

Arz çeşitliliği sağlama konusunda adımlar attıklarını dile getiren Borisov, eski doğalgaz bağlantı sistemlerinin de yenilenmesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Balkanlardaki bütün kompresyon istasyonlarının yüzde 80'inin Bulgaristan içerisinde olduğunu vurgulayan Borisov, "Biz aktif şekilde enterkonnektörleri Türkiye, Sırbistan ve Yunanistan ile tamamlamak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Borisov, gelecekte Avrupa'nın doğalgaz dağıtım merkezinin Balkanlar olacağının altını çizdi.

En büyük uluslararası firmaların Karadeniz'de faaliyet gösterdiğini söyleyen Borisov, bu şekilde Romanya, Rusya ve Azerbaycan doğalgazına ek olarak Avrupa'ya buradan da doğalgaz verme imkanının olacağını bildirdi.

Doğalgaz depolama tesislerinin de kapasitesini artırma çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Borisov, "Şimdi TANAP ile TAP gibi projelere odaklanmak ve bunların başarısı için çalışmak durumundayız. Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden geçecek projelere de odaklanmalıyız. Aktif şekilde çalışmak suretiyle bu doğalgaz projelerini bölgede uygulamalıyız." ifadelerini kullandı.