WASHINGTON (AA) - Sanal para birimi Bitcoin, 12 bin doları görmesinin ardından 24 saat geçmeden 13 bin doları aşarak bir gün içinde iki rekor kırdı.

Bitcoin, bugün TSİ 06.00 sularında 12 bin doları aştıktan sonra yükselmeye devam etti ve 21.40'da 13 bin doların üzerine çıkmayı başardı.

Bitcoin'in rekor üstüne rekor kırmasında ABD merkezli finans şirketlerinin, Bitcoin'e ürünleri arasında yer verme kararı alması önemli rol oynadı.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonundan (CFTC) geçen cuma yapılan açıklamaya göre, CME Group, CBOE ve Cantor Fitzgerald isimli finans şirketleri Bitcoin'i ürünleri arasına eklemek için gerekli resmi izinleri almıştı.

Dünyanın en büyük borsa işletmecisi CME Group, bu açıklamanın ardından vadeli Bitcoin işlemlerine 18 Aralık itibariyle başlayacağını duyurmuştu.

Dünya genelindeki 1200'e yakın sanal para arasında en değerli olan Bitcoin, sadece bu yıl içinde yüzde 1000 değer kazandı. Bitcoin'in toplam piyasa değeri ise 223 milyar dolarla Mc Donald’s, Boeing, Goldman Sachs ve Disney gibi devleri geride bırakıyor.

Buna karşın, analistler, inanılması güç performansıyla yatırımcıların iştahını kabartan Bitcoin’in dalgalı bir seyir izleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Daha birkaç yıl öncesine kadar bin doların altında işlem gören Bitcoin, değerini kısa süre katlamış olmasına rağmen birkaç günde yüzde 60'a yakın değer kaybettiği dönemler de oldu. Bu nedenle riskli bir yatırım aracı olarak kabul edilen Bitcoin'in gelecek dönemde nasıl bir grafik izleyeceğine yönelik görüşler arasında büyük farklılıklar bulunuyor.

Bazı yatırımcılar, sanal para biriminin değerinin 2018 sonunda 40 bin dolara ulaşacağını öne sürerken, diğerleri "balon" olarak değerlendirdikleri Bitcoin'in çöküş ihtimalinin yüzde 80'in üzerinde olduğunu savunuyor.