İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye perakende sektörü cirosunun son 5 yıllık performansını devam ettirerek orta vadede yılda ortalama yüzde 9 büyümesini bekliyoruz. Eğer ülkemizin büyüme hızı bu hızda devam ederse perakende sektörünün yüzde 9'ların üzerinde büyüyeceğine inanıyorum." dedi.

Tüfenkci, Türkiye Perakende Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan ekonomisini kalkındırmaya yönelik adımlar atan Türkiye'nin, sınırların hemen yanı başında yuvalanmaya çalışan terör örgütlerine karşı Afrin'de operasyonları devam ettirdiğini söyledi.

Tüfenkci, "Biz bu operasyonları başarıyla tamamladıktan sonra ülkemize başarıyla döneceğiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Hiçbir etnik kimliğe karşı bir hırsımız ve operasyonumuz yok. Bizim operasyonumuz sadece ve sadece terör örgütlerine karşı... Asla sınırların yanı başında bir terör oluşumuna müsaade edilmeyecek." diye konuştu.

Perakendenin, Türkiye ve ekonominin nabzını tutan önemli sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Eğer Türkiye'de ekonomi, ticaret nezle olsa perakende hapşırmaya başlar. Perakende sektörümüzün sorunlarını kapsamlı şekilde, sektörün bütün aktörleri ile birlikte tartışmak istiyoruz. Sorunları beraber masaya yatırmak, beraber çözümler bulmak istiyoruz. Bunu bakanlık, hükümet politikası haline getirelim istiyoruz." şeklinde konuştu.

- "Türkiye perakende sektörü için çok cazip bir ülke"

Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin jeopolitik durumu ve lojistik avantajlarına değinirken, Türkiye'nin perakende sektörü için çok cazip bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyada ilgi çeken bir ülke olduğuna işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Şu an enerji hatları ve finans merkezi projeleriyle öne çıkan ülkemizin bir ticaret merkezi olarak öne çıkmasını istiyoruz. Bu hedefle Türkiye ekonomisinde önemli rol üstlenen 5 büyük sektör için düzenleyeceğimiz 'Sektörel Ticaret Zirveleri'nin ilki için bir araya geldik. Bu zirvenin akabinde e-ticaret, beyaz eşya, lojistik ve otomotiv sektörleri ile de bir araya geleceğiz. Perakende güçlü olduğumuz sektörlerden biri. Ülkemiz ticaretine, kayıtlı ekonomisine katkı sağlayan, üreten, istihdam yaratan perakende ticaret sektörünün, büyük pazarlara uzanan bir büyüme stratejisiyle dünya çapında markalar çıkarması, perakende ticaret sektörünü temsil edenlerden en büyük beklentimiz..."

Dünya çapında markaları çıkarma ve oluşturmanın önemine dikkati çeken Tüfenkci, markalaşma sürecinde hükümet olarak verilmesi gereken bütün destekleri ve teşvikleri verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

Tüfenkci, "Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi'ne göre, 2018'in ocak ayında sektöre güvenin yüzde 5,6 arttığını görüyoruz. Bu yükseliş, son 3 aylık dönemde iş hacmi ve satışların arttığını, mevcut mal, stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi ve satışların artacağını bekleyenlerin sayısının artmasından kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu sonuçların, "sektörün, mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini koruduğu, küresel ve jeopolitik risklere rağmen büyümeye devam edileceğinin en somut göstergelerinden" şeklinde okunması gerektiğini belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Küresel perakendecilere stratejik yatırımları konusunda rehberlik etmek amacıyla hazırlanan Küresel Perakende Gelişim Endeksi sonuçlarına göre de Türkiye, 2016 yılında 6'ncı sırada iken 2017 yılında 4'üncü sıraya yükselerek ciddi bir performansla ilerlemeye devam etmektedir. Endekse göre, ülkemiz, çekiciliği hızla artan ve perakende pazarı hızla büyüyen ülkeler arasında yer almaktadır. Perakende sektörü ciro bakımından imalat sektöründen sonra ikinci sırada gelmekte. Perakende, ülkemiz tüm sektör cirolarının yüzde 12'sini, tüm istihdamın yüzde 13'ünü teşkil eden ve ülkemizdeki her 4 işletmeden birinin içinde yer aldığı bir sektördür."

- "Türkiye, tüketim harcamalarında Avrupa'da ilk 10'un içinde"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, sektörün kendi içinde bölünmeler yaşadığını belirterek, sektörün hep birlikte nasıl büyütüleceğinin tartışılması gerektiğini söyledi.

Sektörün bürokrasi gibi birçok alanda yaşadığı sıkıntılar bulunduğunu, bunların azaltılması ile ilgili yapılması gereken çalışmaların yapıldığını belirten Tüfenkci, "Perakende Bilgi Sistemi'ni (PERBİS) inşallah 2019 yılının başında hayata geçirmek istiyoruz. İş yapmayı kolaylaştıran adımları atmamıza rağmen taşrada ya da tabanda, birçok kurumun, bundan haberi olmadan esnafımızı, işlerimizi zorlaştırma adına birçok belgeye boğduğunu görüyoruz. Biz PERBİS'le bu belge sayılarını azaltacağız. Bu çalışma ile istiyoruz ki süreleri 6 güne, maliyetleri de şu ankinin onda birine çekelim." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, sektör verilerine göre, Türkiye'nin tüketim harcamalarında Avrupa'da ilk 10'un içinde, gıda harcamalarında ise ilk 5 ülke içinde yer aldığını bildirdi.

Tüfenkci, "Türkiye perakende sektörü cirosunun son 5 yıllık performansını devam ettirerek orta vadede yılda ortalama yüzde 9 büyümesini bekliyoruz. Eğer ülkemizin büyüme hızı bu hızda devam ederse perakende sektörünün yüzde 9'ların üzerinde büyüyeceğine inanıyorum." diye konuştu.

Sektörün avantajlarının yanı sıra dezavantajlarına da değinen Tüfenkci, bugünden risklerin de tartışılması gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, konuşmasının ardından sektör profesyonelleri ile aile fotoğrafı çektirdi.