ROMA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (IFAD) yakın gelecekte Türkiye’de bir ofisinin açılacağını bildirdi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 40. Genel Konferansı dolayısıyla FAO'nun genel merkezinin bulunduğu Roma’ya gelen Çelik, temasları kapsamında FAO'nun kardeş kuruluşu IFAD’ı ziyaret etti.

Çelik, IFAD Başkanı Gilbert Houngbo ile IFAD Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Türkiye-IFAD ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, Çelik ve Houngbo, ilerleyen dönemde Ankara'da bir IFAD ofisinin açılması konusunda mutabakata vardı. Bakan Çelik ve Houngbo, Türkiye-IFAD Ev Sahibi Ülke Anlaşması'nı da imzaladı.

Faruk Çelik, anlaşmaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte IFAD’ın Türkiye ofisi açılmış olacak. Böylece projeleri, programları, imkanları, uluslararası kuruluşlarla birlikte daha sağlıklı şekilde değerlendirme, özellikle kırsal kalkınma projeleriyle ilgili Türkiye’nin deneyimlerini hem uluslararası kuruluşlara hem de ilgili ülkelere aktarma konusunda IFAD ofisinin Türkiye’de olması son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de IFAD ofisinin açılmasını ilk adım olarak gördüklerini belirten Çelik, IFAD Başkanı Houngbo ile görüşmesinde, bölgesel ofisin Türkiye'de olma zorunluluğundan bahsettiklerini söyledi.

Çelik, şöyle devam etti:

"Bunun sebebi de çok açık... Türkiye, sorunlar yumağı dediğimiz, sorunların yoğun yaşandığı bir coğrafyada bulunuyor. Türkiye uluslararası kuruluşların da ötesinde bu yardımları gerçekleştiriyor. TİKA vasıtasıyla yardımlar konusunda dünyada ikinci sıradayız ve 6 milyar dolarlık bir yardım gerçekleştiriyoruz. 3 milyon Suriyeliyi bünyesinde barındırıyor ve bugüne kadar 30 milyar dolarlık bir harcama gerçekleştirmiş. İşte böyle kritik bir coğrafyada olan, Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya'nın ortasında bulunan Türkiye'de, IFAD'ın bir bölgesel merkezinin kurulmasının doğru olacağı anlayışıyla bir çalışmayı da birlikte yürüteceğimiz konusunda mutabık kaldık. Öncelikle IFAD ofisi kurulacak. Arkasından da bunun bölgesele dönüşmesi konusunda çalışmamızı sürdüreceğiz."

- "Türkiye'nin FAO’ya 20 milyon dolarlık bir katkısı söz konusu olacak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Roma'da FAO’nun 40. Genel Konferansı'na katılacaklarını, bu vesileyle Türkiye ve FAO ortak programlarını ele alma fırsatı bulacaklarını bildirdi.

Çelik, "FAO ile birlikte yaptığımız Türkiye-FAO ortak programları var. Bu programların birincisi tamamlanmıştı. 7 ülke, 28 proje gerçekleştirdik. O dönem birinci program çerçevesinde FAO’ya 10 milyon dolarlık bir katkı payı olmuştu. Şimdi ise ikinci programın tanıtımını FAO bünyesinde gerçekleştiriyoruz. Bu dönemde de Türkiye'nin FAO’ya 20 milyon dolarlık bir katkısı söz konusu olacak ve bu programın tanıtımını yapmış olacağız." şeklinde konuştu.

Konferans kapsamında İrlanda Tarım Bakanı'yla da görüşeceklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Onlarla da tarım alanında önemli diyaloglarımız var. Tarımda karşılıklı ihracat ve ithalat konusundaki potansiyellerimizi bir kez daha gözden geçirip bu imkanların daha da geliştirilmesi noktasında, sayın bakanın talebi doğrultusunda bu görüşmemizi de yapacağız. Günübirlik de olsa gerek IFAD gerek FAO bünyesinde ikili görüşmelerle son derece verimli bir gün geçirdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim."