MALİYE Bakanı Naci Ağbal, "90'lı yıllarda yabancı sermayenin Türkiye'deki yatırımı 1 milyar dolardır. Yapılan doğru ve sağlam reformlar sayesinde son 14 yılın ortalamasında görüyoruz ki bu rakam 13-14 milyar dolara çıktı. Yani 13-14 kat arttı. Çünkü Türkiye artık bölgede cazibe merkezi olarak görülüyor" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda işadamları ile bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Ağbal, "Yapılan reformlarla Türkiye'nin son 14 yılın ortalama büyüme oranı 5.7 oldu. Bu son derece yüksek bir büyüme oranı. Doksanlı yıllarla mukayese edildiği zaman yüzde 3.6'dan almışız ve 5.7 gibi bir orana taşımışız. Bu süre içerisinde gerek özel sektör gerekse devlet yatırımları arttı. Son yıllarda her ne kadar yavaşlama olduysa da ciddi bir kaybımız olmadı. Onun için ekonomide bu büyüme devam etsin, kalitesi artsın istiyoruz. Her alanda daha fazla yatırım yapalım istiyoruz" dedi.

'DOĞRU VE SAĞLAM REFORMLAR YAPMAMIZ GEREK'

Bakan Ağbal, Türkiye'ye yabancı sermayenin siyasi istikrar sayesinde geldiğini ve gelmeye devam ettiğini belirterek, 16 Nisan'da yapılacak referandumdan 'evet' çıkması halinde bu siyasi istikrarın pekişeceğini söyledi. Ak Parti hükümeti olarak doğru ve sağlam reformlar yaparak yabancı sermayenin gelişini hızlandırdıklarını belirten Bakan Ağbal, "90'lı yıllarda yabancı sermayenin Türkiye'deki yatırımı 1 milyar dolardır. Yapılan doğru ve sağlam reformlar sayesinde son 14 yılın ortalamasında görüyoruz ki bu rakam 13-14 milyar dolara çıktı. Yani 13-14 kat arttı. Çünkü Türkiye artık bölgede cazibe merkezi olarak görülüyor. Bugün Çin'in son 20 yılda çok düşük gelirli bir ülke olmasından çıkıp yıldızı parlayan durama gelmesinin sebebi, sistemini değiştirmesidir. Bizim doğru ve sağlam reformlar yapmamız gerekiyor. Reformlara devam etmemiz gerekiyor. Bu reformlar bir defalık değil kalıcı reformlar olmalıdır" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DEN BEKLENTİ YÜKSEK'

Bakan Ağbal, dünya devletlerinin Türkiye'den beklentisinin büyük olduğuna işaret ederek, "Uluslararası toplantılarda konuşulanlardan Türkiye'den beklentilerinin yüksek olduğunu görüyoruz. Dış yatırımcılarla hem de analistlerle konuşuyoruz. Bizimle ilgili beklentiler çok yüksek. Türkiye'nin bu bölgede çekim merkezi olma özelliği var. Bu reformları daha da hayata geçirmemiz gerekir. Onun için 16 Nisan referandumu da büyük bir reform olacaktır. Yeni sistem bu bakımdan güçlü bir hükümet yapılanmasını meclisine taşıyor. Yasama organı daha hızlı çözüm üretiyor. Kim ne derse desin demokrasi yeni sistemle güçleniyor" dedi.

Bakan Ağbal, konuşmasının ardından işadamlarının sorunlarını dinledi.