Yeni kurulan üniversiteler arasında yer alan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), yaklaşık 30 bin öğrencisi, 400 akademik personeli, 11 meslek yüksek okulu, 3 fakülte, yüksekokul ve enstitüsüyle uygulama becerisi yüksek, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi hedefliyor.

Evrensel nitelikte bilim, teknoloji ve hizmet üretme misyonuyla kurulan SUBÜ'de, iş dünyasının beklentilerini karşılayacak bilgi ve uygulama becerisine sahip nitelikli insan yetiştirmek amacıyla eğitim öğretimin en az bir döneminin işletmelerde yapılması için meslek yüksekokullarında 3+1, fakültelerde 7+1 eğitim modeli uygulanıyor.

Bu sayede, üniversite ile iş dünyası iş birliğinin geliştirilmesi, öğrencilerin mezun olmadan iş bulması, iş verenlerin nitelikli insan kaynağına ulaşması, akademisyenlerin iş dünyası ile ortak çalışmalar yapması sağlanıyor.

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin 18 Mayıs'ta kurulduğunu söyledi.

Sakarya Üniversitesi'nden ayrıldıklarını, 30 bine yakın öğrenci , 400 akademik personel ve 100 idari personelle kuruluşunu sürdüren bir üniversite olduklarını belirten Sarıbıyık, "Şu anda aktif durumda 11 meslek yüksek okulu, 3 fakülte ve 1 yüksekokul mevcut. Aynı zamanda da lisansüstü enstitü olarak da bir enstitüsü var. Lisansüstü ve doktora olarak da bin civarında öğrencisi olan yeni bir üniversiteyiz." diye konuştu.

Türkiye'de SUBÜ ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin konsept olarak kurulan iki üniversite olduğunu aktaran Sarıbıyık, bu üniversitelere uygulama becerisi yüksek nitelikli insanlar yetiştirme misyonu yüklendiğini ifade etti.

Sarıbıyık, uyguladıkları 3+1 ve 7+1 eğitim modeliyle öğrencilerin bir dönemini işletmelerde uygulama yaparak geçirdiğini ve olumlu tepkiler aldıklarını anlatarak, buna benzer uygulamaları bir üst kademeye taşıma arzusunda olduklarını vurguladı.

Öğrencileri uygulamalı eğitimle sektörle iç içe, sektörün ihtiyaç duyduğu niteliklerde yetiştirmeye çalıştıklarını dile getiren Sarıbıyık, "Lisans ve ön lisans aşamasında bu uygulamada zaten gayet iyi bir noktada bir üniversiteyiz. Bir üst kademe olan yüksek lisans ve doktora seviyesinde de öğrencilerimizi ARGE çalışmaları yapan kişiler olarak yetiştirerek sektörün sorunlarına çözüm üretmek arzusundayız." diye konuştu.

"Bilgiyi beceriyle bütünleştiren üniversite vizyonunu ortaya koyuyoruz"

Prof. Dr. Sarıbıyık, projelerine de değinerek, kuracakları beceri atölyeleriyle öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Yeni açacakları bölümler ile bölgenin ihtiyaçlarına ve kalkınmasına katkı verecek fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokullarıyla bu konsepti daha da güçlendirmeye çalışacaklarını anlatan Sarıbıyık, şöyle devam etti:

"Kurulacak Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, özellikle tarım alanlarının güçlü olduğu bölgede faaliyet gösterecek. Orada tohum geliştirme, ürün geliştirme gibi Türkiye'nin ihracat açığını gidermek için birtakım çalışmalar ortaya koyma niyetindeyiz.

Diğer fakültelerimiz de özellikle Batı Karadeniz Bölgesi için planlanan Deniz Bilimleri Fakültemiz, ulaşım ve lojistikle ilgili kurgulanmış durumda. Bu fakültelerimiz de yakın bir gelecekte bölgenin hizmetinde olacak. Öğrencilerimizi bölgenin ve ülkenin ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insanlar olarak yetiştirmek için gayret göstereceğiz."

Sarıbıyık, sektörle iç içe olan bir üniversite olduklarını dile getirerek, bundan sonraki aşamada da başarılı çalışmaları sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kısa zamanda nitelikli insan ihtiyacını çözümleyen, adından söz ettiren bir üniversite olmayı ümit ettiklerini belirten Sarıbıyık, "Üniversitenin esas üstlenmiş olduğu misyon; daha öğrenciyken uygulama becerisine sahip bireyler yetiştirmek. Her öğrenci, en az 16 hafta tam zamanlı işletmeyle iç içe olacak. Bunun sonucunda nitelikli ve uygulama becerisine sahip olarak mezun olacak. Öğrencilerimizin çoğu bu esnada zaten işe girmiş olacak. Öğrencilerimiz, uygulama becerisine sahip belki daha okulu bitirmeden işini kurmuş, iş yeriyle anlaşmış olarak mezun olacak. Öğrencilerimizi üniversitemize bekliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da 'bilgiyi beceriyle bütünleştiren nesiller' vurgusu doğrultusunda biz de Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak bilgiyi beceriyle bütünleştiren üniversite vizyonunu ortaya koyuyoruz ve bu sloganı daima kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.