ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), bazı vakıf üniversitelerinin şehit çocuklarına burs verilmesinde ayrımcılık yaptığına dair iddialara ilişkin, ''YÖK olarak özel öğrenci statüsü getirirken şehitlerimizin çocukları arasında nasıl bir ayrım yapmadıysak, vakıf üniversitelerimizin de ayrım yapmamaları ve konuya reklam maksadıyla veya ticari açıdan yaklaşıldığı intibaını verecek yanlış anlaşılmaya yol açan tutumlardan kaçınmaları icap etmektedir.'' açıklaması yapıldı.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, "bazı vakıf üniversitelerinin şehit çocuklarına burs verilmesinde ayrımcılık yaptığı"na dair haberler yer aldığı belirtilerek, "şehitlik" ve "şehadet" terimlerinin dini terimler olmasının yanı sıra milli değerler olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"15 Temmuz şehitlerimizin yeri nasıl başımız üzerinde ise bayrağımız için sınırlarımızın dahilinde veya haricinde, dağın başında veya şehrin içinde şehit düşen askerimiz, polisimiz, diğer emniyet mensuplarımız ve sivil vatandaşlarımızın da yeri başımızın üstündedir. Aksi bir tutum milli duruşumuza zarar verir, tefrikaya yol açar, en başta da 15 Temmuz şehitlerimizin ruhu bu durumdan muazzep olur.

YÖK olarak özel öğrenci statüsü getirirken şehitlerimizin çocukları arasında nasıl bir ayrım yapmadıysak, vakıf üniversitelerimizin de ayrım yapmamaları ve konuya reklam maksadıyla veya ticari açıdan yaklaşıldığı intibaını verecek yanlış anlaşılmaya yol açan tutumlardan kaçınmaları icap etmektedir.

Konuya ilişkin olarak ilgili vakıf üniversitelerimize durumun düzeltilmesi için gerekli uyarı yapılacak olup, bu üniversitelerin değerli yöneticilerinin, kamuoyunun ve YÖK'ün hassasiyetini paylaşacağına inanıyoruz."