OSMANİYE'de, Merkez Rahime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, sağlık kuruluşlarının ihtiyacını gidermek için maske üretimine başlandı. Moda tasarım atölyesinde kurulan tam otomatik makinelerde, günlük 49 bin maske üretimi yapılabildiği kaydedildi.

Milli Eğitim Müdürü Aydın Albak Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri ve meslek lisesi öğrencilerinin vardiya sistemiyle kentte maske üretimine başladığını söyledi.

Koronavirüs salgını sebebiyle piyasada bulunması zorlaşan materyallerin başında maske geldiğini ifade eden Müdür Albak, "Maskelerin üretimini meslek liseleriyle yaparak, ilk etapta kentimize yetecek kapasiteye ulaşmaya çalışıyoruz. Atölyede yurtdışından gelen makinemiz kesiyor, dikişlerini öğrenciler ve halk eğitim merkezi kursiyerlerimiz yapıyor. Amacımız 24 saat vardiya sistemine geçip günlük 49 bin maske üretmektir. Fakat şu anda piyasada hammadde temininde sıkıntılar var. Fahiş fiyatla satılan hammaddeler var. Buna da mutlaka bir çözüm bulunacaktır. Önemli olan Osmaniye'nin ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteyi oluşturabilmektir. İkinci ve üçüncü makinelerin gelmesiyle bu kapasiteyi daha da arttıracağız" dedi. Müdür Aydın Albak, ayrıca Bahçe Endüstri Meslek Lisesi kimya bölümünde dezenfekte üretimine başlanıldığını da kaydetti.

Okulda üretim yapabilecek 3 atölyenin bulunduğunu belirten Rahime Hatun Kız Meslek Lisesi Müdürü Sibel Altun da, "Öğrencilerimizin 5'i burada ve gönüllülük esasına göre vardiyalı bir şekilde gelip çalışacak. Ülkemizin bu koronavirüs salgınıyla mücadelesinde biz de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bakanımız seri üretim yapan bir makineyi bize temin etti. Biz de çıkan kesilmiş parçaların lastiklerini dikerek, kullanıma hazır hale getiriyoruz. Öğrencilerimiz gerçekten meslek liselerinin memleket meselesi olduğunu gösterdi. Bu mücadeleye dahil oldular. Bu konuda bize destek veren bakanımıza teşekkür ederiz. Meslek liseleri hayata döndü, insanlarla el ele üretimin içindedir" dedi.

Müdür Sibel Altun kişi sayısı ne kadar çok olursa üretimin de o kadar çok artacağını sözlerine ekledi.

Osmaniye İl Milliği Eğitim Müdürlüğü’nün korona virüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalar kısaca şu şekilde:

Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hızlı bir şekilde salgınla mücadele koordinasyon kurulu hızlı bir şekilde oluşturulmuş, okulların tamamın ilaçlanması için gerekli dezenfektan temin edilerek tüm okullar virüse karşı dezenfekte edilmiş.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu karar doğrultusunda Osmaniye’deki meslek liseleri harekete geçirerek maske ve dezenfektan üretimine başlanmış;

1- Osmaniye’de İlk olarak Merkez Rahime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemize günlük 49000 kapasiteli cerrahi maske üretim atölyesi kurularak. Bu atölyede ürettiğimiz maskeleri öncelikle sağlık çalışanlarının ve valiliğin ihtiyaçları doğrultusunda kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılanmış. Maskeye olan talebin çok fazla olması nedeni ile ilçelerde dahil halk eğitim merkezlerinde maske üretilmeye başlanmış.

2- Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğümüzden gelen talepler doğrultusunda Halk Eğitim Merkezlerinde ameliyat önlüğü, baks gömlek gibi sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan her türlü dikim işleri gerçekleştirmekte.

3- Bahçe İlçesi Bahçe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizdeki Kimya Bölümü bünyesinde temizlik maddesi ve dezenfektan üretimi için atölye kurarak dezenfektan üretimine başlanmış ve üretilen dezenfektanlarla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılanmış.

4- Yine İl Sağlık Müdürlüğünün talepleri doğrultusunda acil ihtiyaçları olan siperlikli maske üretimini üç boyutlu yazıcılar ve CNC lazer kesiciler ile gerçekleştirilmiş, üretilen siperlikli maskeleri öncelikle sağlık müdürlüğünün, emniyet müdürlüğünün, jandarmanın ve ihtiyacı olan kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılanmış.