Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), internet sitesinden, liselere başlayan öğrencilerin okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, öğrencilerin okula uyum sağlamalarına katkıda bulunacak becerilerin kazandırılması ve koruyucu bir eğitim ortamının oluşturulması amacıyla MEB ve UNICEF iş birliğinde hazırlanan Ortaöğretime Uyum Programı Uygulama Kılavuzu paylaşıldı.

Kılavuzda, UNICEF'in desteğiyle MEB tarafından "Ortaöğretimde sınıf tekrarı ve okul terk sebepleri" ve "14-18 yaş grubunda olup örgün eğitim dışında olan çocukların eğitim ve çalışma durumları ile ihtiyaçlarının belirlenmesi" araştırmalarının gerçekleştirildiği anlatıldı.

Bu araştırmalara göre, sınıf tekrarı yapan öğrencilerin yüzde 74'ünün 9. sınıf öğrencileri ve 9. sınıfta okul terk edenlerin oranının yüzde 28 olduğu bildirilen kılavuzda, araştırma sonucunda geliştirilen politika önerilerinden birinin de liseye yeni başlayan öğrencilere yönelik, okula uyum programının geliştirilmesi olduğu aktarıldı. 

Buna göre, 5 gün sürecek okula uyum sürecinde, öğrenciler tanışma, okul tanıtımı ve "hoşgeldiniz" etkinliklerine katılacak, okul kuralları ve mevzuat konusunda bilgilendirilecek, sosyal beceriler ile akademik ve mesleki gelişimi destekleyen faaliyetlere katılacak.

Uyum eğitimine toplam 1 milyon 63 bin 961 öğrenci katıldı

Ortaöğretime Uyum Programı okullarda, okul yöneticileri ve rehber öğretmeni koordinasyonunda, hazırlık, 9. sınıf rehber öğretmenleri ve belletici öğretmenler tarafından, branş öğretmenlerinin de desteği ile uygulanacak. Bakanlığın bugün liselere yönelik başlattığı uyum eğitimine toplam 1 milyon 63 bin 961 öğrenci katıldı.

Öte yandan, bugün başlayan birinci sınıfların uyum programına 1 milyon 416 bin 65, beşinci sınıfların uyum eğitimine ise 1 milyon 203 bin 64 öğrencinin katıldığı öğrenildi.