YGS, LYS ve KPSS için başvuru tarihlerini kaçırarak mağdur olan bazı öğrenciler, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'u ziyaret etti.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ÖSYM'nin kural değişikliği yaptığını hatırlatan Malkoç, öğrencilerin en geç saat 09.45'te sınav salonuna alındığını kaydetti.

Nefes açıcı tüp ya da ilaçla girdiği gerekçesiyle sınavları iptal edilen yaklaşık 100 öğrencinin sınavının, yapılan görüşmeler sonrasında geçerli sayıldığını bildiren Malkoç, LYS, ALES, KPSS ve Adalet Bakanlığı sınavlarına süresi içinde başvuru yapamayan adayların da KDK'ye müracaatta bulunduğunu belirtti.

ÖSYM ile mağduriyetin giderilmesi için görüşmeler yaptıklarını aktaran Malkoç, "ÖSYM yetkilileriyle yapılan uzun görüşmeler sonrasında iyi bir noktaya gelindi. Dün ÖSYM, gerek LYS'ye, KPSS'ye gerekse ALES'e girecek olanlara yeniden müracaat hakkı, süresi ve imkanı verdi. Bu çok güzel bir şey. İdarenin, kamunun hizmet kalitesinin artırılması, vatandaş memnuniyeti açısından bu olay çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"Olumlu adım gelmezse kararı açıklayacağız"

"09.45 mağdurları" olarak nitelendirilen, geç kaldıkları gerekçesiyle YGS'ye alınmayan öğrenciler ile ilgili çalışmaların tamamlandığını bildiren Malkoç, kararın yazım aşamasında olduğunu dile getirdi.

Malkoç, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyeleri başta olmak üzere gazeteciler, akademisyenler ve bütün kesimlerle görüşmeler yapıldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Biz şunu arzu ediyoruz, ÖSYM bu tür kural değişikliklerini daha yumuşak bir geçişle yapsın. Kamuoyunu, öğrencileri, aileleri daha çok aydınlatsın ki bu tür olaylar olmasın. Sınavı iptal edilip sonradan düzeltilen, süresinde alan tercihi yapamayan, para yatıramayanlara tanınan imkan gibi ÖSYM'nin biz tavsiye kararı yazmadan hangi adımı atabilecekse onu atmasını bekliyoruz. Bu hafta sonuna varmadan eğer ÖSYM'den bu iki olaydaki gibi olumlu adım gelmezse kararı açıklayacağız."

Kamu Başdenetçisi Malkoç, ÖSYM yetkilileriyle görüşmelerin sürdüğünü, bu kurumdan geç kaldığı gerekçesiyle sınava alınmayan öğrenciler ile ilgili de olumlu yaklaşımı beklediklerini söyledi.