Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında Başkanlık tarafından yapılan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvuru yapabileceklerini bildirdi. ÖSYM'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"LYS'lere girme hakkı kazanan adaylardan LYS'lere başvuru yapmak isteyenlerin 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için 14 Nisan 2016 tarihinde mesai saati bitiminde ÖSYM'nin internet sayfasından internet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için 14 Nisan 2016 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da birden fazla oturumda yapılacaktır. Adaylar, girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların YGS'ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS'lere de girmeleri zorunludur. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler gibi durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların LYS'lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır."
"ADAYIN GİRMEK İSTEDİĞİ HER BİR LYS 35 TL'DİR"
Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların 3 TL başvuru hizmeti ücreti ödeyeceklerinin kaydedildiği açıklamada, "Adayın girmek istediği her bir LYS için 35 TL'dir. LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzu'nda yer almaktadır. Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 15 Nisan 2016 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan 'ödemeler' alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 15 Nisan 2016 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir. Ücret ödeme için son gün, 15 Nisan 2016 olup başvuru süresi uzatılmayacaktır. Başvuru ücretinin yatırılacağı bankalar, Akbank'ın tu¨m s¸ubeleri, ATM ve internet bankacılıgˆı (KKTC'den bas¸vuracak adaylar haric¸), Kuveyt Tu¨rk Katılım Bankası'nın tu¨m s¸ubeleri ve internet bankacılıgˆı (KKTC'den bas¸vuracak adaylar haric¸), Tu¨rk Ekonomi Bankası'nın tu¨m s¸ubeleri ve internet bankacılıgˆı, Halkbank ATM, internet bankacılıgˆı ve s¸ubeler, Ziraat Bankası sadece internet bankacılıgˆı ve mobil bankacılık (S¸ubelerden ve ATM'den u¨cret yatırılmaz.), Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzagˆında para yatırmalı ATM cihazı bulunan s¸ubelerde gis¸e tahsilatı yapmayıp bu s¸ubeye gelen adayı para yatırmalı ATM'lere yo¨nlendirebilecektir. Sınav/sınavsız gec¸is¸ bas¸vuru u¨creti, O¨SYM'nin internet sayfasında yer alan 'o¨demeler' alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir" ifadeleri kullanıldı.
"LYS BAŞVURULARI İNTERNET ARACILIĞIYLA BİREYSEL OLARAK ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİNDEN AİS.OSYM.GOV.TR VEYA HERHANGİ BİR BAŞVURU MERKEZİNDEN YAPILABİLECEKTİR"
LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemlere ilişkin şunlar kaydedildi:
"Adayların hangi LYS'lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, "Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir." uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS'lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır. Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan 'onay kodunu' görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır."
ÖSYM'nin başarısız kayıt işleminden sorumlu olmadığının bildirildiği açıklamada, "Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz" denildi.
Adaylar ÖSYM'nin internet sitesinde LYS'lere ilişkin tüm ilke ve kuralları kapsayan ÖSYS Kılavuzu'nu inceleyebilecek.
Öte yandan LYS-4 Sosyal Bilimler 18 Haziran 2016 Cumartesi saat 10.00, LYS-1 Matematik 19 Haziran 2016 Pazar saat 10.00, LYS-2 Fen Bilimleri 25 Haziran 2016 Cumartesi saat 10.00, LYS-5 Yabancı Dil 25 Haziran 2016 Cumartesi saat 14.30, LYS-3 Edebiyat-Coğrafya 26 Haziran 2016 Pazar saat 10.00'da gerçekleşecek.