DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK) ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) okulları 1 hafta boykot çağrısına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde il merkezlerinde genellikle uyulmadığı gözlendi.

Diyarbakır'da 2015- 2016 eğitim ve öğretim yılının başlaması ile bugün bin 568 okulda 19 bin 452 öğretmen ile 460 bin 724 öğrenci ders başı yaptı. İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, her yıl olduğu gibi bu yıl da okulların bir hafta boykot edilmesi ile ilgili yapılan çağrıların karşılık bulmadığını söyledi. Diyarbakır'da yeni eğitim öğretim yılının açılması nedeniyle Yenişehir İlkokulu'nda düzenlenen törene katılan Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, yaz tatilinde '28 Eylül'de nasıl sağlıklı bir şekilde eğitime başlarız' diye bir takım çalışmalar yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"Okullarımızı onardık, yeni derslikler, okullar kazandırdık. Bakanlığın gönderdiği kitapları okullara dağıttık ve ulaştırdık. TEOG sınavında geçen sene yaşanan sıkıntılar bu yıl yaşanmadı. Bu yıl TEOG ile ilgili bir sıkıntımız yok, eğitim öğretime sağlıklı bir şekilde başladık. Bin 990 öğretmen ataması yapıldı ilimize. Bu arkadaşlarımız en son 1 Ekim'e kadar gelip görevlerine başlayacaklar. Öğretmen konusunda fazla sıkıntımız yok. Eğitim öğretim sağlıklı bir şekilde başlamıştır."

'BOYKOTA KATILIM YOK DİYEBİLİRİZ'

Milli Eğitim Müdürü Hurata, her yıl DTK tarafından ana dilde eğitime dikkat çekilmesi amacıyla yapılan 1 haftalık okulların boykot edilmesi ile ilgili çağrının destek bulmadığını belirterek, "Şu anda boykot ile ilgilyi bir sıkıntı yok. Boykota katılım yok diyebiliriz" diye konuştu.

Diyarbakır'ın zaman zaman olayların sürdüğü merkez Sur İlçesi'nde okullara katılım oranının düşük olduğu görüldü. Merkez Bağlar İlçesi'nde ise katılımın yüzde 50'lerde kaldığı belirtildi.

BATMAN'DA KATILIM YÜZDE 80

Batman'da yeni eğitim yılının ilk gününde öğrencilerinin yüzde 80'inin okula geldiği belirtildi. Site Mahallesi'ndeki Atatürk İlkokulu'nda açılış törenine katılan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, sorunsuz eğitim- öğretim yılına başladıklarını söyledi. Çelik, "Öğretmen açığının olmadığı illerden biri de Batman'dır. 800'e yakın öğretmenimiz başka illere atandı. Yerlerine ise bu yıl bin 400 öğretmen ataması yapıldı. Yeni eğitimcilerimizin çoğu göreve başladı. Öğrencilerimiz artık okul yolunda. Yeni eğitim- öğretim yılının başarılı olmasını diliyorum" dedi.

Açılış töreninde öğrencilere kitap dağıtımı da yapıldı.

ŞIRNAK NÜFUSUNUN YÜZDE 35'İ ÖĞRENCİ

Şırnak il merkezinde okulların ilk gününde öğrencilerin okula gitme oranının yüzde 50 olduğu, ancak bunun rehavetten kaynaklandığı belirtildi. Şırnak Edip Başer İlkokulu'nda yeni eğitim yılının açılışına katılan İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, her yıl eğitim öğretim haftasının ilk haftasında az sayıda öğrencinin okula geldiğini söyledi. Alagöz şöyle dedi:

"2015- 2016 eğitim öğretim yılının başlaması nedeni ile uzun bir yaz tatili ve araya giren 9 günlük bayram tatili ile üzerimizde ciddi bir rehavetin olduğunu ve okulun ilk günlerinde devam programının az olduğunu ve bunu mazur görmemizin söz konusu olduğunu sizler ile paylaşmak istiyorum. Ancak her şeyde kaybedeceğimiz zamanımız olabilir ama, eğitimde bizim kaybedecek ya da feda edecek hiçbir şeyimiz olmaz. Bugün yurt genelinde hepimizin bildiği gibi 18 milyon öğrenci eğitim öğretime başladı. İlimizde bu rakam yaklaşık 160 bin civarındadır. 480 bin bir nüfusu olan bir ilin yüzde 35'i yani her üç kişinden birisi Şırnak genelinde öğrencidir. Genç bir nüfusa sahip olan Şırnak'ta eğitim ve öğretim bir okadar daha fazla değer ve önem taşımaktadır. 7 bin 818 öğretmen kadromuz, 6 bin 10 okulumuzda il genlinde görev yapacaktır. İlimize atanan 2 bin 16 öğretmen ile ilimizde öğretmen açığı kalmadı. Branş alanında 300 civarında sınıf öğretmeni açığımız bulunuyor. Bunları da biz ücretli öğretmenlerle en kısa sürede telafi edeceğiz. Hiçbir okulumuzda eğitim öğretim engeli olmayacaktır bütün okullarımız eğitim ve öğretime hazırdır."

Siirt, Mardin, Bingöl, Elazığ ve Tunceli'de ise okullara katılım oranında herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtildi.

DHA