YGS, Türkiye genelinde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da 173 il/ilçe sınav merkezinde, 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi.

2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu ve tek oturumda yapılan sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer aldığı sınavda öğrencilere, Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden ise 13 soru yöneltildi.

Şırnak'taki adaylar başka merkezlerde sınava girdi

Bu yıl sadece Şırnak'ta YGS yapılmadı. Burada sınava girecek 7 bin 593 aday, Gaziantep merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava alındı.

Sorular yayınlanacak

YGS'deki soruların tamamı, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında, ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulacak. Soruların pazartesi veya salı günü yayınlanması bekleniyor.

Sonuçlar, 25 Mart'ta açıklanacak

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

ÖSYM, sınav sonuçlarını 25 Mart'ta açıklayacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden, SMS ve mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

Baraj puan 150

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

LYS başvuruları

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 1-14 Nisan'da alınacak.