Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), çoğunluğunu savaştan kaçanların oluşturduğu sığınmacıların geçen yıl 65.3 milyon ile rekor düzeye yükseldiğini açıkladı.

UNHCR tarafından yayınlanan "Küresel ölçekte zorunlu göç edenler rekor düzeye yükseldi" başlıklı raporda, evlerinden olanların son beş yılda yüzde 50 arttığı ve 2014 yılında 59.5 milyon kişiye yükseldiği belirtildi ve bu verilere göre, dünyada her 113 kişiden birinin mülteci, sığınmacı veya kendi ülkelerinde evlerinden olduğu anlamına geldiği vurgulandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, raporun açıklandığı basın toplantısında, "Akdeniz'i geçerek Avrupa sahillerine gelen mültecilerin kendileriyle beraber taşıdıkları mesaj şu; siz sorunları çözmezseniz, sorunlar size gelecektir. Zengin ülkelerdeki insanların bu mesajı anlamaları için bu kadar sürenin geçmesi çok acı verici. Sorunları çözüp, sığınmacı akımlarını engellemek için siyasi harekete ihtiyacımız var" dedi.

Rapora göre sanayileşmiş ülkelerde 2015 yılında sığınma başvuruları 2 milyon ile rekor düzeye çıktı. Söz konusu kişilerin 100 binini ailelerinin yanında olmadığı veya ailelerinden ayrılmış çocuklar oluşturdu.

Almanya 441 bin 900 sığınma isteğiyle ilk sırada yer alırken, ABD 172 bin 700 başvuru ile ikinci sırada geldi. Gelişmekte olan bölgeler hâlâ tüm dünyaki sığınmacıların yüzde 86'sını ağırlarken, Türkiye 2.5 milyon Suriyeli konuğu ile il sırada yer alıyor; Türkiye'yi Pakistan ve Lübnan izliyor.

Savaşlar ve baskılardan kaçan mültecilerin giderek daha yüksek duvarlar veya yabancı düşmanlığıyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Grandi, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacı ve mültecilerin Avrupa'ya girişini durdurmak için Mart ayında anlaşmaya vardığına işaret etti. Grandi, Türkiye ve AB'nin yeniden yerleştirme anlaşmasıyla ilgili, "Avrupa için B Planı yok. Avrupa, sığınma isteyen insanlar almaya devam edecek" dedi ve herkesin sorumluluğu paylaşması gerektiğini belirtti.

DHA