Sözcü Earnest, günlük basın toplantısında FETÖ'nin başarısız darbe girişimi ve FETÖ elebaşı Gülen'in iade talebi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Earnest, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın sabah saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Başkan Obama, 'ABD'nin, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş sivil yönetimine olan güçlü bağlılığını' bir kez daha vurguladı." ifadelerini kullandı.

Görüşmede FETÖ elebaşı Gülen'in iadesiyle ilgili konuların da konuşulduğunu kaydeden Earnest, iadeyle ilgili Türk hükümetinden, ilgili belgelerin bu sabah saatlerinde elektronik ortamda ulaştığını ve Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının başvuruyu değerlendirmeye başladığını açıkladı.

Earnest, başvurunun iki ülke arasındaki iade anlaşmasının maddelerine ve Amerikan yasalarına göre en hassas şekilde değerlendireceğini vurguladı.

"ABD hukukun üstünlüğü ilkesine bağlıdır"
Sözcü Earnest şunları söyledi:

"ABD teröristleri desteklemez. ABD, demokratik olarak seçilmiş yönetimleri devirme komplosu kuran kişileri de desteklemez. ABD hukukun üstünlüğü ilkesine bağlıdır. Biz, iade anlaşmasında belli olan süreçlere uygun şekilde hareket edeceğiz."

Belgelerin değerlendirme sürecinin sonucunda ortaya çıkacak durumun, tamamen hukuki bir süreç olacağını ifade eden Earnest, bu noktada federal bir hakimin de değerlendirmede yer alacağını bildirdi.

aa