ABD Başkanı Trump’ın, Almanya’nın Rusya’dan gaz ve petrol alması sebebiyle tamamen Rusya’nın kontrolü altına girdiği şeklindeki ifadesine Merkel, "Doğu Almanya’nın Sovyetler Birliği’nin kontrolü altında olduğu zamandan kalan tecrübemiz var. Biz kendi kararımızı kendimiz veririz" dedi.

Trump’ın "Almanya tamamen Rusya’nın kontrolü altında. NATO’nun Almanya’yı Ruslara karşı koruması NATO için kötü bir şey" ifadelerine Merkel’den cevap geldi.

Almanya Şansölyesi Merkel, Almanya’nın bağımsız bir devlet olduğunu, büyük bir askeri gücü NATO’nun emrine verdiklerini, Afganistan’da NATO gücüne destek vermekle de ABD’nin menfaatlerine yardım ettiklerini söyledi.

Trump, ABD’nin NATO’nun bazı üyeleri tarafından istismar edildiğini söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, her gün attığı tweetlerle Avrupa’yı tenkit etmekle suçladığı Trump’a bir tweetle şu cevabı verdi: "Sevgili Amerika, müttefiklerini takdir et, çünkü çok fazla müttefikin yok."

“BU NATO İÇİN ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY”

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan ve ABD tarafından NATO’ya adil katkıda bulunmaması sebebiyle eleştirilen Almanya’ya Trump’ın sözleri iğneleyici oldu.

Trump, Brüksel’de birlikte kahvaltı yaptığı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e, "Almanya, yeni bir petrol hattına katkıda bulunuyor, enerjisinin yüzde 60 ila 70’ini oradan aldığı için Almanya tamamen Rusya tarafından kontrol ediliyor. Şimdi bana bunun uygun olduğunu söylüyorlar, ben böyle düşünmüyorum. Bu NATO için çok kötü bir şey" dedi.

ABD Başkanı aynı zamanda Almanya’yı milli gelirinin yüzde birinden az yüksek bir miktarı savunmaya ayırdığını, halbuki ABD’nin milli gelirinin yüzde 4,2’sini savunmaya ayırdığını söylüyor.

“BİZ KARARLARIMIZI BAĞIMSIZ VERİRİZ”

Merkel ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Benim, Almanya’nın bir kısmı Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilirken edindiğim bir tecrübem var. Bugün hürriyet içinde Federal Almanya olarak birleşmekten dolayı mutluyum. Bu yüzden, biz bağımsız kararlarımızı veririz. Bu özellikle Doğu Almanya’daki insanlar için çok iyi" dedi.

Merkel, askerlerinin büyük bir kısmını NATO’nun emrine verdiğini de sözlerine ekleyerek, "Biz hâlâ Afganistan’a çok ağır bir şekilde müdahil durumdayız ve böylece Amerika Birleşik Devletleri’nin de menfaatlerini koruyoruz ve biz bunu zorunlu olarak yapmamaktan dolayı mutlu olduk" diye konuştu.

(İHA)