Venezuela’da şiddet dalgası artarak devam ediyor. Otoyola kurulan barikatlar nedeniyle iki motosiklet sürücüsünün kafa kafaya çarpışarak hayatlarını kaybetmesiyle ülkede Nisan ayından beni süren olaylarda ölü sayısı 71’e çıktı. Hükümet, motosiklet sürücülerinin ölümünden sağ muhalefeti sorumlu tuturken tutuklu sağ muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez, askerlere isyan çağrısı yaptı. 

İçişleri ve Adalet Bakanı Néstor Reverol, Prados del Este otoyoluna kurulan barikatlar nedeniyle ters yönde seyretmekte olan bir motosiklet sürücüsünün başka bir motosiklet sürücüsüyle kafa kafaya çarpıştığını açıkladı. Reverol’un açıklamalarına göre 50 yaşındaki José Lorenzo olay yerinde, 27 yaşındaki Luis Machado ise hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi.

 Bakan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ölümlerden muhalefet liderlerini sorumlu tutarak "Karakas'ın batısında iki kişinin ölümüne neden olan protesto çağrısı Freddy Guevara ve sağ terörist liderler tarafından yapıldı” dedi.

Sağ muhalefet liderinden askeri isyan çağrısı

Tutuklu muhalefet lideri Leopoldo Lopez, Twitter hesabından yayımlanan bir video aracılığıyla askeri isyan çağrısı yaptı. 2015'ten beri bulunduğu Ramo Verde cezaevinde kaydedilen videoda  Lopez, isyan etmenin askerlerin “görevi” olduğunu iddia ederek "Bugün sokakta olan askerlere anayasamız çerçevesinde çok açık, sakin bir mesaj göndermek istiyorum (…) İsyan etme hakkınız var ve bu sizin göreviniz. Venezuela halkına baskı yapanlara karşı isyan etmek sizin göreviniz.” dedi.

Lopez, 43 kişinin hayatını kaybettiği 2014'deki şiddet eylemlerini planlamaktan 13 yıla mahkum edilmişti. 

Papa’dan seçim şartı

Öte yandan Demokratik İspanya ve Amerika Girişimi (IDEA), Papa Froncisco’nun Venezuela’da hükümet ve sağ muhalefet arasında "ciddi ve samimi" bir diyalog ortamının seçimlere bağlı olarak yeniden kurulabileceğini söyledi. 2016 seçimlerine gözlemci olarak katılan Kosta Rika, Uruguay, Panama, Kolombiya, Bolivya devlet başkanları, Papa Francisco’ya  Venezuela’daki politik durumdan duydukları endişeyi dile getiren Maduro karşıtı bir mektup yazmıştı 

Maduro’nun da dün hükümet ve sağ muhalefet arasında arabulucu olması için Papa Francisco’ya bir mektup gönderdiği açıklanmıştı.

Sağ muhalefet, seçim takvimine uygun olarak 2018’in sonunda yapılacak başkanlık seçimlerinin erken yapılmasını istiyor.

1 Nasından beri Venzüela’da devam eden sağ muhalefetin şiddet gösterilerinde 71 kişi öldü, yaklaşık bin kişi yaralandı.